Počasni leopard za Anjes Varda

Anjes Varda je druga žena koja je dobila Leoparda za životno djelo. Prije nje, tu nagradu je dobila Ukrajinka Kira Muratova
68 pregleda 0 komentar(a)
Anjes Varda, Foto: De.wikipedia.org
Anjes Varda, Foto: De.wikipedia.org
Ažurirano: 12.08.2014. 12:08h

Francuska rediteljka Anjes Varda dobila je počasnog Leoparda za životno djelo na 67. međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj.

“Svaki reditelj sanja da ga pozovu na ovaj festival. Danas imam 86 godina i ispunila sam taj san”, rekla je rediteljka primajući nagradu na festivalu čije se projekcije odvijaju na otvorenom, na gradskom trgu Pjaca Grande.

Anjes Varda je druga žena koja je dobila Leoparda za životno djelo. Prije nje, tu nagradu je dobila Ukrajinka Kira Muratova 1994. godine, čija su neka filmska ostvarenja cenzurisana u Sovjetskom Savezu.

Anjes Varda, rođena je kao Arleta Varda u Briselu. Studirala je književnost i psihologiju na Sorboni. Jedna je od rijetkih rediteljki Novog talasa.

Proslavila se s filmovima “La Pointe courte” iz 1955. godine snimljen u saradnji s Alenom Reneom, “Cleo de 5 a 7” (1962), “Les Creatures” (1966), “Sans toit ni loi” (1985) i “Les Plages d'Agnes”. Sarađivala je s glumcima Filipom Noareom, Marčelom Mastrojanijem, Katrin Denev i Mišelom Pikolijem.

Bonus video: