Prošla godina za pamćenje

Crnogorski atletičari su osvojili ukupno 22 medalje na međunarodnim takmičenjima i postavili 91 novi nacionalni rekord, što je najviše rekorda do sada u jednoj takmičarskoj godini
78 pregleda 0 komentar(a)
Skupština ASCG, Foto: Atletski savez Crne Gore
Skupština ASCG, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 02.08.2014. 16:49h

Prethodna 2013. godina biće upisana zlatnim slovima u istoriji crnogorske atletike po ostvarenim rezultatima, kon­sta­to­va­no je na redovnoj Skup­šti­ni Atletskog sa­ve­za Crne Go­re, koja je danas održana u Podgorici u hotelu „Podgorica”, i na kojoj su prisustvo­va­la 28 dele­ga­ta iz 14 klu­bo­va.

Kako je saopšteno na Skupštini, crnogorski atletičari su osvojili ukupno 22 medalje na međunarodnim takmičenjima i postavili 91 novi nacionalni rekord, što je najviše rekorda do sada u jednoj takmičarskoj godini.

Ispunjeno je i 11 normi za svjet­ska i evropska takmičenja.

Atletičari Crne Gore nastupili su na 19 međunarodnih takmičenja u svim uzrasnim kategorijama, počev od prvenstava Balkana do prvenstva Evrope i svijeta.

Atletičari Crne Gore u 2014. godini nastupili su na 11 međunarodnih takmičenja, kao i na pet konvencija-seminara od Balkanske, preko Evropske do Svjetske federacije.

U dosadašnjem dijelu sezone crnogorski atletičari postavili su novih 50 rekorda Crne Gore i to 27 u muškoj i 23 i ženskoj konkurenciji. Ukupno je osvojeno 11 medalja sa balkanskih, mediteranskih i evropskih takmičenja, od čega šest zlatnih, četiri srebrne i jednu bronzanu.

"Izuzetan uspjeh ostvarila je mlada Kristina Rakočević koja je osvojila 3. mjesto u bacanju diska na II EYOT-u koji je održan 30. maja u Bakuu (Azerbejdžan) i koja je osvojila izvanredno 11. mjesto u finalu bacanja diska na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Eugenu (SAD) 25. jula. Odlična je bila i Milica Vukadinović koja je zauzela 17. mjesto na svijetu u bacanju diska na istom takmičenju.

Blistao je i Danijel Furtula sa dvije zlatne medalje za mlađe seniore u bacanju diska na Evropskom kupu u bacanjima i Prvenstvu Mediterana", navodi se u saopštenju Atletskog saveza Crne Gore.

Krajem prošlog mjeseca stigle su i prve medalje u muškoj seniorskoj konkurenciji na Prvenstvu Balkana, u Pitestiju (Rumunija), i to zlato Darka Pešića u desetoboju, srebro Dragana Pešića u desetoboju i srebro Danijela Furtule u bacanju diska.

Na Skup­šti­ni je usvo­jen Izvještaj o ra­du ASCG, finansijski izvještaj, te izvje­štaj Nad­zor­nog odbo­ra. U prethodnoj godini Savez je realizovao 17 takmičenja u svim uzrasnim kategorijama.

Usvo­jen je plan i pro­gram ra­da Saveza za 2014. go­di­nu, sa finansijskim pla­nom, gdje je konstatovano da je Savez do održavanja Skupštine, realizovao sve programske aktivnosti i sadržaje koji su planirani.

Skupština je jednoglasno ovlastila Upravni odbor ASCG da se obrati Vladi Crne Gore, da se preko Direkcije za javne radove kandiduje izgradnja atletskog stadiona u Podgorici u narednoj godini, jer je glavni grad Crne Gore opredijelio lokaciju za izgradnju atletskog stadiona, kojem je savez već predao projekat.

"Potrebno je da konačno Glavni grad Crne Gore, gdje živi jedna trećina stanovništva Crne Gore, dobije atletsku stazu, jer je atletika sa svojim rezultatima to odavno zaslužila. Svi izvješta­ji i ma­te­rija­li na sjed­ni­ci su usvo­je­ni jed­no­gla­sno", navodi se u saopštenju.

“Sve od­lu­ke usvo­je­ne su jed­no­gla­sno, što zna­či da smo oprav­da­li po­vje­re­nje de­le­ga­ta. Po­sti­gli smo najbolje re­zul­ta­te u istoriji crnogorske atletike uz skrom­na fi­nan­sij­ska sred­stva, a inspekcija Uprave za mlade i sport, koju je sproveo radni tim za uvid u rad i funkcionisanje sportskih Saveza, potvrdila je da ASCG svoje aktivnosti, ciljeve i zadatke sprovodi u skaldu sa Zakonom o sportu i Statutom Saveza, a po organizaciji i strukturi rada istaknuti smo za primjer ostalim savezima".

"Posebno me raduje što je Uprava za mlade i sport prepoznala naše rezultate koje je već finansijki počela vrednovati u voj godini, gdje očekujemo i u narednom periodu da to bude na još većem nivou. Že­lja nam je da rezul­ta­ti bu­du još bo­lji, jer vrhunskih re­zul­ta­ta ne­ma bez ade­kvat­ne finan­sij­ske po­mo­ći”, re­kao je pred­sjed­nik ASCG Mi­lo­rad Vu­le­tić.

Bonus video: