"Propaganda"

U podgoričkom "Berlinu" promovisana knjiga Edvarda Bernajsa

Posjetici su pogledali i kratki film o Bernajsu, kao i naslovnice nekoliko inostranih izdanja, čuli par redaka iz knjige
0 komentar(a)
Vladimir Krakov, Foto: Stefan Strugar
Vladimir Krakov, Foto: Stefan Strugar
Ažurirano: 28.03.2019. 13:26h

Promocija knjige Edvarda Bernajsa "Propaganda", prva u regionu, održana je sinoć u podgoričkom kafiću "Berlin", a o kapitalnom djelu tvorca PR-a i "oca spinovanja" prisutnima je pričao Vladimir Krakov koji je priredio ovo izdanje.

On je istakao da se prevod ove knjige na prostoru bivše Jugoslavije pojavio sa gotovo cijelim vijekom zakašnjenja (originalno objavljeno 1928), što je po njemu zapanjujuće ako se uzme u obzir koliko veliki uticaj je "Propaganda" izvršila na našu civilizaciju.

"Zanimljivo je da su ovom prilikom, kao i mnogo puta ranije, intelektualci su loše obavili svoj posao, već su rokeri spasili stvar. Prvi su na ovu knjigu skrenuli pažnju članovi makedonskog rok benda Bernays Propaganda koji su po ovoj knjizi nazvali svoju grupu. Zatim, ja sam rok muzičar, a izdavačka kuća koja je objavila ovo izdanje prvenstveno se bavi rok muzikom", ispričao je Krakov.

Pričajući o Bernajsu on je kazao da je američki propagandista živio 104 godine i veći dio života se bavio PR-om, a karijeru je počeo kao marketinški savjetnik kompanije "Procter & Gamble". Ipak, autor "Propagande" po riječima Krakova prije svega je ostao upamćen po zloglasnim izumima poput tehnika "spinovanja" javnog mnjenja, kampanjama koje su obučavale žene kako da naviknu da puše cigarete, a utabao je stazu i i fluorizaciji vodovodske vode i američkom "izvozu demokratije".

"Može se slobodno reći da je Bernajs bio preteča figura kao što su Henri Kisindžer, Zbignjev Bžežinski i slični, a njegov veliki poštovalac bio je Jozef Gebels. Inače, Sigmund Frojd je Bernajsov rođeni ujak, koji ga je podržavao i dosta uticao na njegov rad", objasnio je Krakov.

On je na kraju naglasio da je "Propaganda" višestruko koristan priručnik koji može da posluži i u pozitivne i u negativne svrhe.

Posjetici su pogledali i kratki film o Bernajsu, kao i naslovnice nekoliko inostranih izdanja, čuli par redaka iz knjige, a na kraju promocije je dio njih pohrlio da je kupi po promotivnoj cijeni. "Propaganda" se može kupiti u knjižarama "Nove knjige" ili putem sajta ammnite.co.rs.