Nepregledno polje mogućnosti: Origano

Origano posjeduje snažno antivirusno dejstvo, pa štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušaka, ospica
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 18:54h

Origano je samonikla mediteranska biljka. Svrstava se među najlekovitije biljke naše planete. Koliko nam atmosferske prilike ovog čudnog leta dozvoljavaju, druženje po finim baštama i terasama vrednih domaćica (a i domaćina) često nam začini poznati, prijateljski miris.

Verovatno će većini prva asocijacija vezana za origano da bude pica. Odmah da kažem da nemam ništa protiv ove planetarne pojave kada je spremljena na zdraviji način (postoji, verujte mi). Međutim, ako zađemo malo dubje u temu, otvoriće nam se nepregledno polje mogućnosti koje ova biljka sićušnih listova može da pruži. Postoji oko četrdeset vrsta origana.

U kuhinji koristimo Origanum vulgare. Kao i za većinu začina i za njega važi pravilo da ga prilikom spremanja nekog jela treba dodati pred sam kraj. Tako će najbolje da se sačuvaju korisne materije. Origanu se na osnovu vekovnih, a sada i naučnih iskustava, pripisuju antibakterijska, antigljivična, ali i antivirusna svojstva. Stari Grci su koristili ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba sa organima za disanje.

U Srednjem veku, u Evropi je počelo da se koristi za lečenje infekcija. Jedinjenje koje se smatra najzaslužnijim za ovakve njegove sposobnosti zove se karvakrol (tu su još i timol i timolinon). Ima ga dosta u ovom našem origanu koji koristimo kao začin, ali se u najvećem procentu nalazi u vrsti Origanum minutiflorum. Ulje origana napravljeno od ove vrste sadrži najveći procenat karvakrola. Ono deluje uspešno protiv više vrsta bakterija, naročito onih koje uzrokuju infekcije debelog creva i mokraćnih puteva, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Poseduje snažno antivirusno dejstvo, pa štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušaka, ospica. Smatra se da je efikasno kod stomačnog gripa, koji je u letnjem period aktuelan. Dalje, antigljivično dejstvo - sprečavaju se uporne infekcije (kandidijaza, gljivice na noktima, vlasištu, atletsko stopalo).

Apoptoza je termin koji podrazumeva pogramirano samouništenje ćelija raka. Karvakrolu iz origana se pripisuje da je podstiče. Zahvaljujući još jednom sastojku, ruzmarinskoj kiselini, koja je antihistaminik i antioksidant, dovoljna je inhalacija ulja da se pomogne kod alergije. Kako god da se koristi ovo ulje, zbog velike koncentracije, potrebno ga je razblažiti nekim bazičnim uljem.

Ako se ukaže potreba za ovim vrlo lekovitim sredstvom, obavezno potražite savet stručne osobe koja ima iskustva. I tako, kada jedete picu ili bilo koji drugi specijalitet oplemenjen origanom, samo se setite...

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: