Policija najavila: Kreću u rat protiv 234 zelenaša

Stojanović je istakao da policija i tužilaštvo, u ovom trenutku, u fazi procesuiranja, imaju deset zelenaša
85 pregleda 32 komentar(a)
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.07.2014. 07:10h

U policijskim evidencijama registrovano je 234 zelenaša, od čega su 16 odsto (37) pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, a ostatak kamataša radi samostalno.

To je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbejednost saopštio direktor policije Slavko Stojanović.

Kazao je da policija ima dugoročni obavještajni projekat pod nazivom “Duga” koji će se baviti tim, kako je rekao, velikim društvenim problemom.

“Cilj projekta je da se identifikuju lica u Crnoj Gori, prvenstveno pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje su povezane sa zelenašenjem i napravi lista ljudi koji se bave ovom kriminalnom aktivnošću”, kazao je.

Stojanović je istakao da policija i tužilaštvo, u ovom trenutku, u fazi procesuiranja, imaju deset zelenaša.

Rekao je da je prosječna kamatna stopa kod zelenaša 10 odsto mjesečno, da se kao zalog traži pokretna i nepokretna imovina i da to krivično djelo za sobom povlači niz drugih - kao što su iznuda, ucjena, prijetnja, nanošenja teških tjelesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti…

“Ta krivična djela čine zelenaši zbog naplate kamataških dugova. Uočili smo da u najvećom broju, žrtve nasilja krivična djela ne prijavljuju iz straha i nijesu spremni za saradnju sa policijom”, kazao je Stojanović.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić, najavio je da će se Odbor već u septembru baviti problemom zelenašenja i da će na tu sjednicu biti pozvani i predstavnici Tužilaštva.

Ministar policije Raško Konjević, nije želio da odgovori da li će se tražiti odgovornost kada je u pitanju službena zabilješka Tihomira Gačevića, koja je tek sada, nakon deset godina od ubistva Duška Jovanovića, uzeta u razmatranje. Rekao je da je to sada u nadležnosti tužioca.

Bonus video: