Etički odbor MUP-a utvrdio da Živković nije čuvao ugled policije

“Prekršio je Kodeks policijske etike i nije sačuvao ugled policije i svoj lični ugled, utvrdio je Etički odbor MUP-a...
564 pregleda 6 komentar(a)
Branislav Živković, Foto: Savo Prelević
Branislav Živković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2014. 15:30h

Načelnik kriminalističke policije u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica Branislav Živković, prekršio je Kodeks policijske etike u dijelu koji se odnosi na ponašanje policijaca na javnim nastupima i nije sačuvao ugled policije i svoj lični ugled, utvrdio je Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Članovi Etičkog odbora izjasnili su se o tome, nakon što im je Unutrašnja kontrola dostavila na ocjenu izvještaj istrage u kojoj su utvrdili da je nedavno smijenjeni načelnik CB Podgorica naložio Timu za odnose sa javnošću policije da izda lažno saopštenje za javnost poslije incidenta u Kliničkom centru, 15. februara.

Tada je grupa huligana i siledžija iz Zagoriča skoro tri sata maltretirala osoblje Urgentnog centra, slomila vrata na toj zdravstvenoj ustanovi, vrijeđala i fizički nasrtala na policiju.

“Zaključeno je da je tada načelnik CB Živković bio dužan da, nakon sagledavanja dokumentacije i službenih zabilješki policijskih službenika koji su bili dežurni u noći događaja, opovrgne saopštenje za javnost koje je prethodno izdato”, navodi se u zapisniku sa sastanka Etičkog odbora koji je “Vijestima” zvanično dostavljen iz MUP-a.

U izvještaju Unutrašnje kontrole piše da je, nakon incidenta u KC-u, policija izdala saopštenje za javnost, u kome se tvrdi da je netačno da je grupa muškaraca nasrtala na policijske službenike, prijetila im ili ih vrijeđala...

“U postupku Unutrašnje kontrole, utvrđeno je da su naznačeni navodi saopštenja netačni i da je nesporno da je... Živković na osnovu čijih podataka - informacija je sačinjeno objavljeno saopštenje, bio odmah obaviješten o događaju sa lica mjesta od strane šefa kabineta direktora Uprave policije Petra Krstajića”.

Dodaje se da je Živković bio u saznanju o načinu ponašanja huligana prema službenicima:

“Živković je, samim tim, i odgovoran za netačnost sadržine saopštenja za javnost”, navodi se u izvještaju Unutrašnje kontrole.

Živkovića je zbog neprofesionalnog postupanja policije u tom i posljednjem slučaju paljenja vozila “Vijesti”, direktor policije Slavko Stojanović smijenio sa funkcije načelnika podgoričkog CB. Stojanović se zbog tog skandala javno izvinio zaposlenima u Kliničkom centru zbog neprofesionalnog postupanja policije.

Odgovora na pitanja “Vijesti” nema ni nakon 15-ak dana

Nakon nalaza Etičkog odbora “Vijesti” su pitale direktora policije i ministra da li će Živković biti smijenjen ili će zadržati fotelju šefa kriminalistike u glavnom gradu i da objasne kako je moguće da, ukoliko se odluče da ga zadrže na toj poziciji, na rukovodećem mjestu bude policajac koji se ogriješio o Kodeks policijske etike.

Odgovor, međutim, ni nakon 15-ak dana nije stigao.

Odgovor nije stigao ni od Živkovića koga su “Vijesti” pitale da li će i kada podnijeti ostavku i da li smatra da je dostojan funkcije policijskog starješine.

On nije odgovorio ni na pitanje čime bi opravdao ostanak na funkciji rukovodioca nakon odluke Etičkog odbora.

Bonus video: