Ovo je gore i od "Marakanaca"

Očekivao se spektakl, a svijet je vidio snagu Njemačke i nemoć Brazila. Miroslav Klose postao najbolji strijelac mundijala
5 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 23:19h

Brazilu se ponovio „Marakanaco” nakon 64 godine, a ako su mu trebale decenije da preboli šok od Urugvaja, od ovoga što su mu uradili Njemci neće moći da se oporavi - možda i čitav vijek.

Ono što je učinio „elf” u Belo Horizonteu je bilo surovo - Njemačka je deklasirala Brazilce sa 7:1, srušila im san o svjetskoj tituli koju su željeli više od svega, najviše zbog činjenice da su domaćini.

Ipak, možda neki drugi put (ali možda).

Njemci su jednostavno, savršeno i nevjerovatno hladnokrvno pokazali da emocije ne čine ništa u fudbalu ako nisu iskontrolisane.

Jer, Brazil je prvih pet minuta jurio na gol protivnika nošen atmosferom, koju je podgrijalo neviđeno pjevanje himne na stadionu „Mineirao”, a onda se poslije prvog gola Tomasa Milera u 11. minutu ponašao kao amaterski tim, posebno u odbrani.

Da li ozbiljnoj reprezentaciji smije da se dogodi da u razmaku od samo 179 sekundi primi tri gola?!

Brazil je i to uspio, pa su nakon Milera redom pogađali i Miroslav Klose, koji je time postao rekorder mundijala sa 16 golova, Toni Kros (dva puta) i Sami Kedira, i to u napadima kada su makar petorica napadala svega tri igrača i golmana Žulija Sezara.

Brazil se tada raspao u igri, zajedno sa Luizom Felipeom Skolarijem na klupi, koji je vjerovatno da je mogao „prekopirao” trenersko pravo iz boksa - bacio bi peškir na teren i meč bi bio gotov već nakon pola sata kod minusa od pet golova.

"Mi smo „elf”. Svih 11 na terenu je jednako važno. Rezultat jeste šokantan, ali smo zaista bili briljantni. Sada idemo po titulu", rekao je Klose.

Suze, histerija, nevjerica..., na tribinama su za samo dvadesetak minuta od starta utakmice zamijenile euforiju koja je najbolje oslikana u trenucima kada se svirala brazilska himna.

Ona će se čuti još jednom na ovom Mundijalu, ali nažalost po domaćina ne u utakmici za titulu, već za utješnu nagradu - u meču za 3. mjesto.

„Sve bih ih zamijenio da sam na mjestu Skolarija. I da, naravno, pravila dozvoljavaju”, napisao je za BBC bivši engleski reprezentativac Martin Kion.

I nakon 45 minuta iz snova, Njemačka je odmorila u nastavku, Brazil napokon pokazao ponos i krenuo naprijed i stvorio nekoliko prilika, tek da pokuša da se djelimično iskupi za bruku pred navijačima u Belo Horizonteu.

Ali, domaćin nije računao na motiv rezerviste Andrea Širlea, koji je sa dva gola nastavio agoniju i uvećao „nacionalnu tragediju” u Brazilu. Interesantno, domaći su gol Oskara u 90. minutu ispratili jednakim zvižducima kada i pogotke protivnika.

"Neobjašnjivo je ovo što nam se desilo. Moram, ipak, reći da je ovo što je uradila Njemačka sjajno. Svaka joj čast", istakao je Žulio Sezar.

Tim Joakima Leva u nedjelju igra za četvrtu svjetsku krunu (protiv Argentine ili Holandije), ali i prvu od 1990. kada je „elf” baš savladao Argentinu u Italiji za pehar.

Od tada, Njemačka je osvajala još samo Evropsko prvenstvo (1996).

Dakle, 18 godina se čeka na titulu. Njemci... sad ili nikad!

Galerija

Bonus video: