Mariana Aranđelović: Iskrene šale na svoj ili tuđi račun nikad ne omanu

"Volim akciju, nove stvari, izazove, a stand up nastupi mi to pružaju..."
93 pregleda 0 komentar(a)
Mariana Aranđelović, Foto: Privatna arhiva
Mariana Aranđelović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.07.2014. 18:41h

Mariana Aranđelović, glumica iz Srbije, koja će se podgoričkoj publici predstaviti u okviru Stand up comedy festivala “Instant ExYu” (19.-21. jul), za “Vijesti” se prisjetila svog prvog izlaska pred publiku i otkrila gdje pronalazi inspiraciju za šale, ali i kada je u sebi prepoznala talenat za stand up komediju.

“Od djetinjstva sam imala osjećaj da sam ja ta koja treba da animira okolinu, kao i potrebu da sve što mi smeta prokomentarišem na duhovit način. To je u stand up komediji 'punchline', lucidan komentar koji čitavu situaciju prebacuje u drugi žanr i čini sve apsurdnim i smiješnim! To je veština kojom sam se koristila oduvijek, u osnovnoj školi sam imitirala, recitovala na takmičenjima, uvijek komične i iščašene pjesmice i pisala poeziju”, ispričala je Aranđelović.

Ova komičarka, ali i diplomirana glumica, dodaje da je pri upisu fakulteta znala da je komedija njen “kec u rukavu”, a na pitanje da li je puno aktivnija u stand upu zbog toga što se u njoj više pronašla ili zato što je teško izboriti se za svoj dio kolača u svijetu glume, kaže da je i jedno i drugo istina.

“Volim akciju, nove stvari, izazove, a stand up nastupi mi to u velikoj mjeri pružaju. Za svakog ko radi na sceni, važno je da to radi često i da bude u 'scenskoj formi'. Ako vam to u tom trenutku ne omogućavaju okolnosti, priuštite to sami sebi”, kaže ona.

“Mi glumci, stand up komičari smo vječiti studenti, jer se, na žalost u našem poslu, jedino na akademskom nivou priča o profesionalizmu, a praksi se sve rjeđe nailazi na takav pristup. Pišemo, ulažemo u naš projekat, vježbamo, ponavljamo tekst, razmišljamo o kostimu, putujemo, predstavljamo sa-mi sebe na svim nivoima i zavisimo isključivo od učinka našeg rada”, pojasnila je komičarka.

Aranđelović kaže da se odlično sjeća svog prvog komičarskog izlaska pred publiku.

“Bila sam toliko umorna od prepravki teksta, da sam bila spremna na sve. Izašla sam pred publiku sa 45 minuta materijala, od kojeg neke djelove i danas koristim, u okviru programa na festivalu uličnih zabaljača u Beogradu. Veče je proteklo dosta uspješno, bilo je šarmantno, a to je na kraju krajeva, veoma važno”, prepričala je prvi nastup.

Ona je otkrila da se publika uvijek nasmije dobrim imitacijama, a da najiskrenije šale na svoj ili tuđi račun nikada ne omanu, kao ni istine koje svi znaju i spontani komentari incidenata koji se dogode za vrijeme nastupa. Za kraj, Aranđelović je najavila dobar program u Podgorici, ali i šale na račun Crnogoraca.

“Imam neke šale o Crnogorcima, pošto mi je princip da nikog ne zaobiđem, naravno, voljela bih da izvedem te djelove stand upa pred podgoričkom publikom. U Podgorici nisam nikad bila, iako sam bila na raznim mjestima u Crnoj Gori, od kojih su mi mnoga omiljena”, kazala je glumica.

Ako nešto nepredviđeno desi, i to uđe u tekst

Komičarka koja će 19. jula zasmijavati Podgoričane u Dvoru na Kruševcu, a sjutradan u knjižari Karver, kaže da inspiraciju za scenario pronalazi u svijetu oko sebe.

“Reagujem na opšta mjesta, kao i svi iz svog ugla, dijelim intimne utiske i zaključke o pojavama u društvu... Improvizujem kad god do te mjere ostvarim interakciju sa publikom i kad se nešto nepredviđeno desi i to često ostane dio teksta”, pojasnila je ona.

Na pitanje da li se nekada dogodilo da prisutni loše reaguju na šale u kojima se pronađu, Aranđelović ističe da to zavisi od publike.

“Zavisi od trenutka i načina na koji je šala izrečena. To se te že može predvidjeti, ali uglavnom publika koja je već razgaljena voli da joj se pruži dodatna pažnja, jer bez obzira na oštrinu, smio komentar je samo želja komičara da pređe sa publike na viši nivo intimnijeg i slobodnijeg humora”, objašnjava komičarka.

Bonus video: