„Tikosi” se brane od narandžastog vihora

„Narandžasti” su jedina selekcija na Mundijalu koja je zabilježila sve pobjede do sada, i to čiste - u regularnih 90 minuta
1 komentar(a)
Holandija, Foto: Beta/AP
Holandija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2014. 15:01h

Jedini meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva u kojem se nazire pravi favorit odigraće Holandija i Kostarika večeras na areni „Fonte Nova” u Salvadoru.

Iako reprezentacija koja je savladala nekadašnje svjetske šampione Urugvaj i Italiju, a grupu smrti završila na prvom mjestu, ne može da se nazove autsajderom, pa makar se radilo o četvrtfinalu Mundijala, jasno je da su „lale” u prednosti.

I to prvom u istoriji Kostarike...

"Molim vas, nemojte nazvati ovu utakmicu jednostavnom. Jer, ovo nije laka utakmica. Ne postoje lake utakmice. Kostarika je savladala Urugvaj i Italiju, remizirala je sa Engleskom. Onda je eliminisala Grčku. Takav tim ni u ludilu ne može da se nazove lakim protivnikom", upozorio je svoje saigrače defanzivac Holandije Ron Flar.

Holanđani su možda i najljepša priča Mundijala nakon što su svjetske šampione Špance razoružali sa 5:1 na startu Svjetskog prvenstva, a onda spektakularnim preokretom u osmini finala eliminisali i neugodne Meksikance.

„Narandžasti” su i jedina selekcija na Mundijalu koja je zabilježila sve pobjede do sada, i to čiste - u regularnih 90 minuta, bez produžetaka.

Takođe, impresivna je priča po kojoj se selektor Holanđana, budući trener Mančester junajteda Luj van Gal, rezultatima obračunao sa kritičarima u domovini, koji su mu zamjerali zbog promjene sistema i igre koja nije tipično holandska.

A sada? Van Gal je ličnost broj jedan u Holandiji, čak je i Johan Krojf „promijenio ploču”... Toliko je popularan da mnogi vjeruju da upravo on, uz pomoć Arjena Robena, Robina van Persija i ostalih majstora na terenu, može da zaliječi istorijske rane Holandije zbog tri izgubljena Svjetska prvenstva (1974, 1978, 2010. godine).

Ali, na putu ka polufinalu, ispred Holandije stoji „mala” Kostarika.

"Raspoloženje u našem kampu je fantastično. To možete vidjeti i na našim utakmicama. U redu, pomogli su rezultati, naročito pobjeda nad Španijom na startu, ali atmosfera je ono što nas krasi. Jedva čekamo da počne utakmica sa Kostarikom, biće to novi veliki izazov za nas", dodao je Flar, defanzivac Aston Vile.

Kostarikanci su već napravili senzacionalan uspjeh, sada žele da uživaju.

"Ostvarili smo naš glavni cilj u Brazilu - upoznati svijet kakav je kostarikanski fudbal", rekao je defanzivac Đankarlo Gonsales.

„Tikosi” večeras, makar potajno, spremaju novo čudo.

"Nekad imaju osjećaj da se borimo protiv svega - protivnika, sudija, stadiona, 100 hiljada ljudi. Tako će možda biti i protiv Holandije, selekcije koja ima svoje oružje i vrline. Ali, mi smo spremni da se borimo", zaključio je Gonsales, defanzivac američkog Kolambusa.

Bonus video: