Kako je Van Gal pomutio analitičare

"Ovo je prvi put poslije 40 godina da Holandija promijeni sistem igre, a Van Gal je zbog toga bio izložen velikim kritikama", priča Petrović
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 15:01h

Željko Petrović je „Holanđanin”, iako je na Mundijalu u Brazilu angažovan na belgijskoj televeziji kao stručni konsultatnt.

Kod Luisa van Gala je stažirao dok je polagao za Pro licencu u čuvenoj holandskoj trenerskoj školi. Savršeno poznaje selektora Holandije i kaže da ga ovakav uspjeh podmlađene reprezentacije „narandžastih” nije iznenadio, ali da je nevjerovatan način na koji se popularni „poručnik” obračunao sa kritičarima, izgurao svoju filozofiju i došao do uspjeha.

"Ovo je prvi put poslije 40 godina da Holandija promijeni sistem igre! Oni su imali brendirani sistem 4-3-3 koji su uvijek primjenjivali i koji se svuda u svijetu poštovao. Odjednom, na ovom Mundijalu, nema igre od golmana, igra ne počinje od defanzivaca, nema igre preko krila, što je bilo prepoznatljivo. Sa čuvenih 4-3-3 Van Gal je prešao na 5-3-2, duge i lopte i kontranapad postali su glavno oružje. Mediji i analitičari u Holandiji bili su zapanjeni uoči Mundijala, govorili su „ovo nije holandsko”, mnogi su bili skeptični da li će reprezentacija proći grupu", kaže Petrović.

Van Gal je, međutim, tjerao po svome...

"On je u intervjuima, na konferencijama za novinare, počeo da ubjeđuje naciju da je promjena sistema igre jedini način da Holandija prođe grupu. Tešku grupu, sa Španijom, Čileom i Australijom. Govorio je da Holandija neće izgubiti brend, jer je Svjetsko prvenstvo specifično takmičenje, igra se samo pet, šest ili sedam utakmica... On je suvi genije - napravio je igru koja bila čak i protiv njegove volje i fudbalske filozofije, sve zbog rezultata. Zato ga treba poštovati. Mislio sam da u Holandiji samo Johan Krojf ima autoritet da tako nešto uradi, evo uspjelo je Van Galu", priča Željko Petrović.

Rezultat - „narandžasti” su dobili sva četiri meča na Mundijalu i imaju otvoren put do polufinala, jer su veliki favoriti protiv Kostarike.

"Sada je Van Gal glavna ličnost. Imam osjećaj da analitičari u Holandiji ne znaju šta više da pričaju, sve ih je pomutio. Većina je sada na njegovoj strani, osim možda jednog, dvojice...

Uz sve to je, kako ističe trebalo imati sreće...

"Da je David Silva iskoristio veliku šansu i da je bilo 2:0 za Španiju, ko zna da li bi Holandija dobila i prošla grupu. Da Meksikanci nisu ostavili samog Snajdera nakon prekida, i da Roben nije isfolirao penal, Holandija bi ispala, a onda bi se na Van Gala obrušila lavina kritika zbog promjene sistema, koji nije holandski... Ali sve su to srećni detalji koje možda treba i zaslužiti...

Holandiji će, ipak, tvrdi Petrović, trebati nešto više u igri da bi napravila veliki rezultat.

"Protiv Kostarike Holandija je veliki favorit i mislim da neće imati problema da prođe u polufinale. A onda dolaze reprezentacije koje su jake u posjedu lopte, poput recimo Argentine... Tu će Holanđanima trebati i malo onog baš holandskog, moraće da pariraju posjedom", kaže Petrović.

Malo i Belgijancima, koji danas igraju sa Amerikom, a kojima je Petrović takođe blizak...

"Imaju nevjerovatnu generaciju i moja je procjena da će da eksplodiraju tek za dvije ili četiri godine. Prvi put u istoriji su dobili sva tri meča u grupi Mundijala, ali vidim da su i tamošnji mediji i analitičari počeli pomalo da kritikuju, u stilu igra je previše posvećena rezultatu... Pa sam ih prije neku noć na televiziji samo podsjetio gdje im je reprezentacija bila prije pet-šest godina - kaže Petrović, ističući da Belgija može do četvrtfinala.

"Imaju šansu protiv Amerike, iako će biti teško. A onda, u četvrtfinalu, sve će zavisiti od toga da li će gospodin, odnosno Mesi, imati svoj dan".

Prvi put u istoriji Brazil ima bolju odbranu nego napad

Najveće razočaranje Mundijala za Željka Petrovića su domaćini - Brazilci, iako mogu daleko, čak i do titule...

"Imam osjećaj da Brazil nikad nije bio slabiji. Napadači su Fred i Žo, a gdje su Ronaldo, Romario, Bebeto... da ne idem dalje u prošlost. Prvi put u istoriji se priča da je Brazil jači u odbrani, nego u napadu, iako ni ta odbrana nije savršena. To je daleko od „samba fudbala” na koji smo navikli, jer se sve svodi na inspiraciju Nejmara, a pitanje je koliko će moći tako... U redu, Brazilci su pod strahovitim pritiskom i nije im lako, ali bez obzira, sve je to ružno za gledanje - kaže Petrović.

Od ostalih, izdvaja Njemačku.

"Jako su ozbiljna reprezentacija, Kolumbija takođe igra sjajno i može da iznenadi. Da biste igrali finale ili postali svjetski prvak, morate imati i malo sreće na žrijebu. Holandiji se, na primjer, sve otvara do polufinala, dok Kolumbija ide na Brazil...

Galerija

Bonus video: