Kapelo na žeravici, Alžir sanja

Sudbina domaćina narednog Mundijala Rusije zavisi od današnjeg meča sa Alžirom u Kuritibi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 08:28h

Sudbina domaćina narednog Mundijala Rusije, a možda i budućnost selektora Fabija Kapela na klupi, zavise od današnjeg meča sa Alžirom u Kuritibi.

Iako Rusi nikad pod tim imenom nisu igrali drugu fazu Svjetskog prvenstva (1994. i 2002. eliminisani su u grupi, tek je Sovjetski savez u Meksiku 1986. igrao osminu finala), pritisak na Kapela je enorman, a prerana eliminacija teško da će biti oproštena.

Glavni razlog je novac. Italijan je ubjedljivo najplaćeniji selektor na Mundijalu (7,5 miliona eura godišnje), zarađuje skoro dvostruko više od drugog najplaćenijeg, selektora Engleza Roja Hodžsona (četiri miliona).

Bez obzira na ove milione, igra Rusije u mečevima protiv Koreje (1:1) i Belgije (poraz 1:0), nije vrijedjela ni “pet para”, reći će moskovski mediji.

Sve to može da bude ispravljeno večeras protiv Alžira. “Zbornaji” odgovara samo pobjeda, a italijanski stručnjak ne pita za cijenu...

"Samo je jedna solucija za nas protiv Alžira - remi ne znači ništa. Možemo da pobijedimo i da idemo dalje, apsolutno sam ubijeđen da možemo", hrabrio je Kapelo i sebe i okolinu.

Tek, Italijan je od početka Mundijala na “ratnoj nozi” sa ruskim novinarima, koji mu osim za očajnu igru selekcije, zamjeraju i zbog nekih drugih detalja. Recimo, zašto je zabranio svojim fudbalerima da koriste društvene mreže tokom Mundijala, i sve to dok se meksikčki selektor Miger Erera slika sa navijačima i sam objavljuje fotografije na Tviteru.

Stvari su otišle toliko daleko da je jedan novinar prozvao Kapela na konferenciji, prigovorivši mu da ja on zabranio fudbalerima da pozdrave navijače nakon prvog meča sa Korejom.

"Ti si lažov", odgovorio mu je “don Fabio”.

U takvoj, ne baš idiličnoj atmosferi, Rusi traže pobjedu protiv Alžira koja bi pokrila sve probleme.

"I dalje se nadamo najboljem, vjerujemo da možemo da izađemo iz ove grupe", kaže vezista Oleg Šatov.

Prolaz Rusa je i pitanje od državnog značaja:

"Neka nam pomognu nebesa i neka se nađemo u drugoj fazi", kazao je premijer Rusije Dmitij Medvedev.

Forma “pustinjskih lisica” bosansko-hercegovačkog stručnjaka Vahida Halilhodžića dodatno brine Ruse. Za razliku od Kapelovog tima, Alžirci su u dosadašnjem dijelu Mundijala postigli pet golova i dovoljan im je samo bod za prvi i istorijski plasman u osminu finala.

Uprkos sjajnim igrama Fegulija i društva, i Halilhodžić ima isti problem - odnos sa alžirskim novinarima. Sjajne igre u Brazilu Vaha je iskoristio da uzvrati “sedmoj sili”.

"Vi, novinari, uvijek ste me kritikovali. Ali, meni je mnogo bitnija podrška navijača, koji su uvijek stajali iza nacionalnog tima. Vi me kritikujete, a oni podržavaju, to je malo paradoksalno, ali ja nikad nisam gubio vjeruju u ovaj tim. Šteta za vas", rekao je Halilhodžić.

Način na koji su dobili Koreju (4:2), promovisao je “pustinske lisice” u jedno od otkrovenja Mundijala. Mogu li Alžirci da naprave završni korak i ispišu istoriju?

Bonus video: