ŽALBA NA ODLUKU

Prijetnje Lakićevoj: Sud presudio prije vremena i bez dokaza

Sud je uskratio optužbu i odbranu da na glavnom pretresu, argumentima, utvrde postojanje krivice
91 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 10:20h

Podgoričko Osnovno tužilštvo uložilo je žalbu na rješenje Osnovnog suda, kojim je odbijen optužni prijedlog protiv Dejana Čurovića i Ivana Siništaja, optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Zamjenik ODT-a Saša Čađenović žalbu je uložio zbog bitne povrede odbredbi Zakona o krivičnom postupku i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 388. stav 1. Krivičnog zakonika. On je predložio Višem sudu da ukine rješenje Osnovnog suda i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Siništaj i Curović prije mjesec su, u društvu Ivana Buškovića, osuđenog zbog fizičkog napada na Lakić, i Dragoslava Perazića, na ulici zaustavili novinara “Vijesti” Vladimira Otaševića i iz automobila sasuli niz prijetnji i uvreda na račun njegove koleginice.

Incident se dogodio kada se Otašević pješke vraćao iz Osnovnog suda, gdje je trebalo da bude održano ročište “fudbalerima” optuženima za davanje lažnog alibija Ivanu Buškoviću.

Sutkinja Osnovnog suda Jelena Perović Kovačević 12. juna je odbila Čađenovićev optužni prijedlog, obrazlažući da nema dovoljno dokaza da su Čurović i Siništaj osnovano sumnjivi.

24 sata pod policijskom pratnjom: Lakić

Ona je u obrazloženju rješenja napisala da se postupanje Čurovića i Siništaja “ima smatrati drskim, nepristojnim i vulgarnim ponašanjem na javnom mjestu, praćeno psovkom na račun oštećene, dakle njenim vrijeđanjem i ponižavanjem, a ne prijetnjom da će se napasti na njen život i tijelo”.

Kovačević je ocijenila da riječi “je li živa novinarka Olivera Lakić” i “pozdravi je”, koje je izrekao Čurović, ne predstavljaju objektivno ozbiljnu prijetnju za život novinarke.

Čađenović je u obrazloženju žalbe napisao da su razlozi o odlučnim činjenicama potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni i da je, istovremeno, izreka rješenja protivrječna datim razlozima.

“Sud, dajući razloge u žalbenom rješenju cijeni svaki pojedinačni dokaz pribavljen u prethodnom postupku posebno, a nakon toga iste cijeni u međusobnoj vezi, te izvodi zaključak da nema osnovane sumnje da su okrivljeni izvršili dijelo stavljeno im na teret. Ovakav način utvrđivanja postojanja osnovane sumnje ni u kom slučaju ne može biti primjenjen u fazi postupka pripreme za glavni pretres, već u fazi donošenja presude nakon sprovedenog glavnog pretresa”, napisao je Čađenović u obrazloženju žalbe.

On je, osvrćući se na obrazloženje sutkinje da “ne može izvesti nesumnjivi zaključak da su okrivljeni htjeli iz mržnje da zastraše oštećenu zbog njenog svjedočenja u pravosnažnom krivičnom predmetu formiranom povodom napada na nju”, istakao da sud nije ovlašćen da izvodi i iznosi takav zaključak u fazi priprema za glavni pretres, već u presudi.

“Navedenim zaključkom sud je uskratio optužbu i odbranu da argumentima, na glavnom pretresu utvrde postojanje krivice okrivljenih”, napisao je Čađenović.

U obrazloženju žalbe, on ističe da sud nema mogućnost da objektivno utvrdi da li kod nekog lica postoji strah ili ne, osim iz samog iskaza.

Siništaj i Perazić, sa još četiri prjatelja, optuženi su da su lagali kada su na sudu ispričali da je Bušković s njima igrao fudbal u vrijeme kada je fizički napadnuta Lakić u martu 2012. godine

“Postojanje straha koji je prouzrokovan prijetnjama okrivljenih, kao i njihov intenzitet, sud bi eventualno mogao cijeniti i u smislu okolnosti da je oštećena već duži vremenski period osoba pod 24-časovnom policijskom pratnjom, upravo iz razloga jer je policija utvrdila da je bezbjednost Olivere Lakić u prethodnom periodu , kao i u vrijeme izvršenja krivičnog djela koje je predmet optužbe, bila ugrožena”, napisao je Čađenović.

Siništaj i Perazić, sa još četiri prjatelja, optuženi su da su lagali kada su na sudu ispričali da je Bušković s njima igrao fudbal u vrijeme kada je fizički napadnuta Lakić u martu 2012. godine. Bušković je pravosnažno osuđen zbog tog napada, ali motiv nikada nije utvrđen.

Osim Siništaja i Perazića, za davanje lažnog alibija optuženi su i Buškovićev brat Nikola, kao i Branko Bašović, Simo Đurović i Borko Čađenović. Njima se na teret stavlja krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Lakić je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Ona je više od dvije godine pod policijskom zaštitom.

Galerija