Pronađena skrivena Pikasova slika

Riječ je o portretu nepoznatog muškarca naslikanog u vertikalnoj kompoziciji, glave oslonjene na ruku, s tri prstena na ruci
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 13:49h

Američki kustosi i naučnici otkrili su uz pomoć infracrvenih zraka skrivenu sliku ispod površine jednog od najranijih remek-djela Pabla Pikasa iz 1901. godine - "Plava soba" (The Blue Room).

Više od pet godina, kustosi i naučnici radili su na toj skrivenoj slici. Riječ je o portretu nepoznatog muškarca, naslikanog u vertikalnoj kompoziciji, glave oslonjene na ruku, s tri prstena na ruci.

Kustosi su rekli da su analize potvrdile da je riječ o Pikasovom djelu, najverovatnije naslikanom malo prije "The Blue Room-a". Međutim, ostaje pitanje ko je naslikani muškarac.

Ova misterija sada podstiče nova istraživanja o toj slici koju je Pikaso naslikao na početku karijere, u Parizu, na početku svog plavog melanholičnog perioda stavaralaštva.

Naučnici su prvi put 2008. otkrili uz pomoć infracrvenih zraka skriveni portret nakon čega su koristili druge tehnologije za skeniranje slike.

Kustosi planiraju prvu izložbu fokusiranu na "The Blue Room" za 2017. godinu.

Galerija

Bonus video: