Brazilci se svete za Olimpijske igre?

Na "Vembliju” je tada bilo 2:1 za Meksikance, oba gola je dao Oribe Peralta, napadač koji je svom timu donio trijumf i na startu Mundijala protiv Kameruna
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 11:28h

Brazil i Meksiko večeras u Fortalezi (21 čas) igraju u reprizi finala Olimpijskih igara iz 2012. u kojem su „sombrerosi” odučili od fudbala ekipu koju je s klupe predvodio Mano Menezes.

Na „Vembliju” je bilo 2:1 za Meksikance, oba gola je dao Oribe Peralta, napadač koji je svom timu donio trijumf i na startu Mundijala protiv Kameruna.

Taj duel u Londonu i ovaj večeras svakako imaju dosta toga zajedničkog, jer je taj Meksiko od prije dvije godine predvodilo devet igrača iz današnjeg sastava, a „karioke” čak pet - Tijago Silva, Nejmar, Oskar, Hulk i Marselo.

Ovo je drugačiji Brazil?

Brazil je izvjesno jači tim nego prije dva ljeta, na klupi je i stari vuk Luiz Felipe Skolari...

"Moji igrači se sjećaju te utakmice, ali ona u ovom trenutku ne može i ne smije da bude nešto što nas opterećuje. Znamo ko je Meksiko, znamo da nam opasnost prijeti sa svih strana, ali naše samopouzdanje je na vrhuncu i želimo da pobjedom napravimo veliki korak ka plasmanu u osminu finala", rekao je Skolari.

Selektoru Brazila problem predstavlja povreda Hulka (pitanje je hoće li biti spreman za duel), ali nakon odlične partije protiv Hrvatske sve nade nacija polaže u - Nejmara.

"Nejmar je poseban igrač. Sve što želimo je da uživa kada je na terenu, da bude srećan s loptom u nogama. Mislim da je sazreo, ne trebaju mu ni mediji ni pohvale da shvati ko je i šta je. Svjestan je odgovornosti koju sa sobom nosi igranje za reprezentaciju", dodao je bivši selektor Portugala.

Ako Hulk zaista ne bude mogao da nastupi, Skolari je već odredio tim - umjesto njega će zaigrati Ramireš.

I to bi trebalo da bude jedina promjena u odnosu na duel sa Hrvatskom na otvaranju.

Dakle, Fred u špicu, iza njega Oskar, Nejmar, Ramireš (ili Hulk), a zadnji vezni Paulinjo i Luiz Gustavo.

Gol je rezervisan za Žulija Sezara, a četiri mjesta u odbrani čuvaju Danijel Alveš, David Luiz, Tijago Silva i Marselo.

U Brazilu znaju da je Meksiko jednako opasan, možda čak i opasniji od Hrvatske, jer u napadu ima svakako brže opcije za kontranapad.

Pored Peralte, tu je i Đovani dos Santos, najveća „žrtva” lošeg suđenja na Mundijalu - poništena su mu dva čista gola protiv Kameruna, i to oba dok je rezultat bio 0:0. Peralta je, tačnije, svojim pogotkom samo prizvao pravedan ishod u petak veče u Natalu.

"Brazil je najveći mogući izazov za nas na ovom Mundijalu, zar ne? Otvorili smo turnir pobjedom, ali ova grupa je tako izjednačena da ta tri boda i ne moraju da znače mnogo ako popustimo u naredne dvije utakmice. Kako god da se završi meč sa Brazilom, nas tek čeka duel sa Hrvatskom u posljednjem kolu, koji će sigurno mnogo odlučivati", istakao je selektor Meksikanaca Migel Erera.

Tri duela - 11:0 za "karioke"

A ako bi se gledala tradicija međusobnih duela na svjetskim prvenstvima, reklo bi se da večeras u Fortalezi dileme nema - Brazil je slavio u sve tri utakmice do sada, i to uz gol-razliku 11:0.

Ali, ova dva tima su se posljednji put srela daleke 1950. na otvaranju, kada je petostruki svjetski prvak pobijedio sa 4:0.

Jedini put Meksiko je na brazilskom tlu bio bolji od večerašnjeg rivala 1968. u prijateljskoj utakmici (2:1).

Malo toga je, dakle, na strani Ererine vojske pred ovaj meč.

"Nikada se ne predajemo, znamo da ne postoji reprezentacija koja igra sa više želje od nas. Dres Meksika je za nas svetinja, svi će morati da se pomuče da nas pretrče i pobijede", održao je čas iz patriotizma Erera u najavi utakmice.

Galerija

Bonus video: