MUNDIJALSKO LUDILO

Rijom behar probeharao

Kakav debi na svjetskim prvenstvima za četu Safeta Sušića nakon baraž-trauma protiv Portugala (dva puta), o nekim drugim istorijskim traumama cijele zemlje da i ne govorimo
97 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2014. 22:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Vrijeme za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine mjeriće se prije i poslije Marakane. Ne beogradske, već prave brazilske u Rio de Žaneiru.

Istorija je ispisana u najsjajnijem mogućem obliku. Za sva vremena ostaće zabilježeno da su prvi mundijalski meč na „Marakani” od slavne utakmice Brazil - Urugvaj 1950. odigrali - „zmajevi”, i to baš na 64. rođendan kultnog stadiona, ponosa Rija i cijelog Brazila. Protivnik takođe impesivan - Argentina.

Kakav debi na svjetskim prvenstvima za četu Safeta Sušića nakon baraž-trauma protiv Portugala (dva puta), o nekim drugim istorijskim traumama cijele zemlje da i ne govorimo.

Jer, ovo je priča o fudbalu, a Bosanci su ovakav debi zaslužili. Rezultat je skoro i nebitan, s obzirom na okolnosti.

"Da vidim Bosnu na Marakani i da kažem da sam sve vidio"

Ako se zna da je jednako impresivan početak Mundijala dopao i Hrvate (otvaranje protiv domaćina Brazila koje je gledalo pola planete), možemo samo sa tugom da se zapitamo gdje je ovog ljeta mogla da bude Crna Gora i šta je sve mogla da doživi. Slična prilika, izvjesno je, više se neće se ukazati, kvalifikacije za veliko takmičenje igraju se svake druge, a kvalifikacije za Brazil svake 50. godine.

Sa željom da uhvate makar djelić istorije, put Brazila je iz Bosne i Hercegovine krenulo oko 1.500 navijača. Dovijali su se na razne načine - kreditima, najsrećniji među njima nagradnim igrama, a samo su rijetki imali novca da odmah iskeširaju za tako dugačko i tako skupo putovanje.

- Da vidim svoju Bosnu na Marakani i onda mogu da kažem da sam sve vidio - kaže Kerim iz Sarajeva, koji je bio miljenik sreće - njegova majka izvučena je u nagradnoj igri „Rajfajzen banke”. Nagrada - put u Brazil za dvoje.

Navijače koji su stigli iz Bosne u Riju su sačekali bosanski iseljenici, jednako brojni, i to iz svih krajeva svijeta.

- Znate li šta znači onom Bosancu iz Australije da gleda svoju zemlju u ovakvom meču? Neprocjenjivo, ništa sa tim ne može da se mjeri - priča jeda navijač BiH u Riju.

Velika većina njih neće ostati u Brazilu, vraća se kući već nakon prvog meča. Jer, misija je obavljena, istorija ispisana, a Edina Džeka i društvo tek očekuje „Mundijal u malom”, borba sa Nigerijom i Iranom za plasman u drugu fazu.

Neko kaže pet, neko četiri, a naša je procjena da na „Marakani” bilo između tri ili četiri hiljade navijača BiH.

- Došlo je još 1.000 ljudi iz BiH, ali da navija za Hrvatsku - kaže Alen iz Mostara.

Iako su Bosanci naspram brojnih Argentinaca izgledali kao zrno pijeska na Kopakabani, sporadična pjesma „ljiljana” odjekivala je metroom Rio de Žaneira, prekidajući zaglušujuću buku „gaučosa” na liniji Botafogo - Marakana.

„Vidio Brazil, vidio Rio, na Marakani - pio sam pivo”, najnovija je i za ovu posebnu priliku sklepana pjesma navijača BiH.

Raštrkani na gigantskom stadionu, uglavnom pomiješani sa nestvarnih 50 hiljada navijača Argentine (makar još toliko ih je ostalo na Kopakabani), Bosanci nisu imali šansu da dođu do izražaja, iako su od početka meča bili potpomognuti hrvatskim i malobrojnim crnogorskim navijačima. Sve do 30. minuta, kada je ustala gotovo cijela južna tribina „Marakane”.

„Bosnia, Bosnia”, zaorilo se iz desetak hiljada grla.

Kako je argentinski tango na terenu u tom momentu djelovao skroz raštimovano, hrabri Bosanci zadobili su i glasnu podršku neutralnih navijača, uglavnom Brazilaca, pa su "gaučosi" napokon dobili konkurenciju.

"Sao Paolo je ništa naspram Marakane"

Mate, Hrvat iz Osijeka, koji je prije pet dana gledao svoju selekciju na otvaranju, kaže da je atmosfera u Sao Paulu prekrižena nula u odnosu na „Marakanu”. Bez obzira na to što su na „Korintijans areni” igrali domaćini, Brazilci.

- Ovo ne može da se poredi. Stadion u Sao Paulu je otvoren na sva četiri ugla, za razliku od akustične "Marakane", koja je prava arena. Drugi je razlog je što je karte za prvu utakmicu uglavnom dobila brazilska aristokratija, koja ne zna da navija - kaže on.

Gol Mesija u 65. minutu malo je usporio ritam navijanja Bosanaca, koji više nisu mogli da se nadmeću sa čudesno brojim Argentincima, ali ih je pogodak Ibiševića u finišu opet bacio u trans.

"Vi ste ponos ove države", skandirali su na kraju.

Nastavili su Bosanci i nakon meča da piju i pjevaju po pabovima Rio de Žaneira, čak i pomiješani sa Argentincima. Sve se stopilo u jednu boju, najljepšu - mundijalsku. Simpatična družina bosanskih navijača zavrijedila je članak u brazilskom listu "O Globo", koji se juče štampao na preko 100 stranica i ko zna u koliko miliona primjeraka.

Reprezentacija navijača Nikšićkog piva uz "zmajeve"

Od hotela, peko ulica Rija, metroa, sve do Marakane - uz reprezentaciju BiH juče je bila i "crnogorska reprezentacija navijača", 11 nagrađenih u nagradnoj igri pivare "Trebjesa".

Mahalo se čak i sa privezanim bosanskim i crnogorskim zastavama, a "zmajevi" nisu krili oduševljenje ovom podrškom. Za Bosance su navijali i Hrvati, nekoliko Slovenaca - prava ex-YU navijačka ekipa u malom.

Crnogorci iz Bijelog Polja bodrili BiH na "Marakani"

Na “Marakani”, kakvo iznenađenje, četvorica Crnogoraca, iz Bijelog Polja - Sajo, Miki, Sejo i Asko.

U brazilskim dresovima, sa kapama u brazilskim bojama, kao prave "karioke", ali i sa crnogorskim zastavama, privlačili su pažnju na stadionu i po ulicama.

"Dugo smo planirali ovaj put, ali nisam vjerovao da ćemo doći sve dok nije poletio avion. Letjeli smo preko Budimpešte i Pariza, pravo do Rija, gdje ostajemo 10 dana", kaže Sajo.

Željeli su da gledaju i otvaranje, Brazil - Hrvatska, ali nisu mogli do ulaznica.

"Prodavale su se na crnom ispred stadiona i za 3.000 dolara, što je previše", dodaje ovaj navijač.

Ko kaže da nema crnogorskih navijača u Brazilu - kako se moglo čuti, stigla je i jedna manja grupica iz Tivta.

Da prošeta, ali i uživa u Mundijalu.

Galerija

Preporučujemo za Vas