Prošle godine otkriveno 12 slučajeva raka debelog crijeva

Radunović je dodao da je značaj programa, ne samo u otkrivanju karcinoma nego upravo u otkrivanju i otklanjanju polipa, jer oni neposredno vode ka nastanku karcinoma debelog crijeva
437 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2014. 16:51h

U Crnoj Gori prošle godine je, zahvaljujući skrining programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, utvrđeno 12 slučajeva kancera, a kod 174 pacijenta dijagnostikovani su polipi, koji direktno vode u nastanak te maligne bolesti, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je danas na konferenciji za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati skrining programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, podsjetio da se taj program sprovodi u 15 opština, za populaciju od 60 do 64 godine.

Radunović je kazao da je cilj programa smanjenje morbiditeta i mortaliteta od raka debelog crijeva za 15 odsto u periodu od pet godina od početka implementacije programa.

„Cilj je i detekcija CRC u ranoj fazi čime se povećava mogućnost izliječenja za 85 odsto i da pored ovoga imamo odziv ciljne populacije najmanje 60 odsto. Naša grupa obuhvata 21.720 učesnika skrininga, a do sada se pozivu izabranog ljekara odazvalo 13.344, dakle stopa odziva na poziv je 68,91 odsto“, naveo je on.

Radunović je kazao da je stopa obuhvata pozivima 89,15 odsto.

„Od 8.190 vraćenih rezultata imamo 821 pozitivan nalaz odnosno 10,02 odsto. Jedan od važnih indikatora u skriningu CRC je stopa kompletiranih kolonoskopija. Kod nas je to 92,08 odsto, poželjno je 95, a prihvatljivo 90 odsto“, naveo je on.

Prema riječima Radunovića, u prethodnoj godini urađen je 568 skrining kolonoskopija, u sva tri Endoskopska centra.

„Otkriveno je 12 karcinoma, a ukupno je bilo 174 pacijenta sa polipima, jednim ili više. Visok je broj polipa sa uznapredovalom patologijom, odnosno onih koji imaju high grade displaziju, njih 35“, kazao je on.

Radunović je dodao da je značaj programa, ne samo u otkrivanju karcinoma nego upravo u otkrivanju i otklanjanju polipa, jer oni neposredno vode ka nastanku karcinoma debelog crijeva.

„Naši rezultati apsolutno potvrđuju opravdanost pokretanja ovog programa. U ovom trenutku imalo je smisla započeti program sa ovom ciljnom grupom jer smo otkrili one kojima je bolest prisutna, i povećali im time mogućnost za izlečenje“, rekao je on.

Radunović je ukazao da je izuzetan značaj urađenih polipektomija jer polipi direktno vode u nastanak te maligne bolesti.

„Najvažniji su naravno adenomi sa high grade displazijom a njih je u našem programu 35. Tri tako uznapredovala polipa imala su malignu alteraciju. Kod tih pacijenata polipektomijom je postignuto potpuno izlečenje“, rekao je on.

Radunović je kazao da program ima snažan edukativni karakter jer se mijenja svijest građana i povećava želja da se pođe na preventivni pregled.

On je dodao da je cilj da se vremenom širi program i testiraju svi od 50-74 godine.

“Rano otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem na tragove krvi u stolici koji se ne mogu vidjeti golim okom kod zdrave populacije pod prosječnim rizikom u cijelom svijet se pokazalo kao prikladna metoda ranog otkrivanja raka debelog crijeva zbog jednostavnosti primjene, prihvaćenosti kod stanovništva i relativno niskih troškova metode u poređenju s troškovima liječenja”,kazao je Radunović.

On je podsjetio da je skrining besplatan i bezbolan i usjeren prema zdravim, a ne bolesnim osobama i da je preostalo oko četiri hiljade testova.

Bonus video: