Kako se ljubilo utroje, ali na sovjetski način

Komunističke ideje su se 1920-ih tumačile na razne načine. Tako su se pojavile i teorije o „slobodnoj ljubavi na sovjetski način“
171 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2014. 15:27h

Filmovi o poliamoriji (ljubavi više ljudi) i danas mogu da izazovu dosta kontroverze u javnosti. Ipak, malo ko zna da je u Rusiji takav film snimljen još 1927.

Nijemi film "Treća meščanska ulica" predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o neobičnim sovjetskim 1920-im, dobu slobodnih tumačenja umjetnosti i društvenih ideja, a sadrži i intrigantne aluzije na život legendarnog pjesnika Vladimira Majakovskog.

Film "Treća meščanska ulica" emitovan je neko vrijeme, a onda je povučen iz bioskopa kao „amoralan“ - da bi se sovjetskim gledaocima vratio tek 1970-ih. Ipak, u filmu uopšte nema pornografije.

Jednostavno, dok se odvijaju kolektivizacija i industrijalizacija društva, građani nastavljaju da žive i vole. Možda je samo ova ljubav počela da poprima neobične forme...

Vladimir je doputovao u Moskvu i uselio se kod prijatelja Kolje koji živi u Trećoj meščanskoj ulici. Kolja stanuje u suterenskoj sobi sa mladom suprugom Ljudmilom.

Odnosi Kolje i Ljude usljed svakodnevice su već izgubili na strasti i zato, kada muž otputuje na službeni put, počinje klasičan siže o preljubi. A onda se muž odjednom vraća.

Film "Treća meščanska ulica" je zanimljiv kao rani pokušaj filma o netradicionalnim vezama. Za 1920-e ovaj film je bio istovremeno šokantan i suptilan. Pikantni detalji ljubavi utroje prikazani su na duhovit način.

Sam naziv filma, "Treća meščanska ulica", poigrava se sa francuskim izrazom „menage à trois“ (domaćinstvo utroje, što zapravo označava oblik poliamorije, ljubavnu vezu više ljudi).

Priča o preljubi gradi se na finim aluzijama. Vladimir Ljudmili donosi časopis sa simboličnim nazivom „Novi svijet“. Takođe je igrom slučaja dovodi na aerodrom gdje je ona "prvi put letjela".

Čajnik kipi, znak trećem da su ga ljubavnici ostavili da sam večera

Veliki broj komičnih i tužnih scena u filmu je povezan s činjenicom da supružnici i ljubavnik nastavljaju da žive zajedno u istoj sobi. Film je u inostranstvu s razlogom prikazivan pod nazivom "Krevet i kauč".

Supružnički krevet je suprotstavljen kauču, na kojem se smjenjuju „napušteni“ muškarci. Sve je prikazano kroz simbole. Čajnik kipi i Kolja shvata da su ga ljubavnici ostavili da sam večera. Bokal koji podrhtava na stočiću ukazuje Vladimiru da je danas on na redu da zauzme kauč.

Majakovski i komsomolci

Savremenici su, međutim, pronašli paralelu između filma i čuvene priče o ljubavi Vladimira Majakovskog i supružnika Brik, Lili i Osipa. Osim slične priče o razvoju odnosa, jedan od glavnih junaka po izgledu podsjeća na Majakovskog i takođe nosi ime Vladimir.

Majakovski i njegova „porodica“ su se poslije prikazivanja filma u bioskopima posvađali sa rediteljem.

Inspiracija za film: Ljilja Brik i Majakovski 1926. na Jalti

Međutim, scenarista filma Viktor Šklovski tvrdio je da je siže pozajmio iz lista "Komsomolska pravda".

U članku se govorilo o djevojci koju su na izlazu iz porodilišta sačekala dva komsomolca, dva oca. Kako bi situaciju objasnili zbunjenim posmatračima, mladići su tvrdili da su u socijalističkom društvu zajedničke žene normalna pojava. Komsomolska ljubav ne zna za ljubomoru.

Istorija seksualnog pitanja

Komunističke ideje su se 1920-ih tumačile na razne originalne načine. Tako su se pojavile i teorije o "slobodnoj ljubavi na sovjetski način“. Muškarcima i ženama prosto ništa nije trebalo da skreće pažnju od izgradnje komunizma.

Naravno, u životu nije bilo lako obrisati obične ljudske slabosti i emocije. Na jednostavan i duhovit način o tome govori „Treća meščanska ulica“.

Dragocjeno svjedočanstvo o neobičnim sovjetskim 1920-im: Scena iz filma “Treća mešč a n s ka”

Vladimir i Kolja su, naravno, ljubomorni zbog svoje žene, i nikako ne žele da „krenu dalje“. Ljudmila je zatrudnjela, ne može više da podnese svoju dvostruku situaciju i napušta porodicu. A u poruci ostavlja sljedeću presudu: „Ne vraćam se u vašu Treću meščansku!“.

RUSKA REČ

Galerija

Bonus video: