Francuska protiv tradicije, Dešama brine realizacija

„Galski pjetlovi” su na posljednja tri svjetska prvenstva upisali samo jednu pobjedu, na sva ta tri turnira u prvim utakmicama nisu ni postizali gol.
0 komentar(a)
Dešam, Foto: REUTERS
Dešam, Foto: REUTERS
Ažurirano: 15.06.2014. 08:23h

Francuska i Honduras će odigrati prvi međusobni susret u istoriji.

Francuzi su nekoliko dana pred Mundijal šokantno ostali bez Franka Riberija, koji je u kvalifikacijama bio najbolji igrač sa pet golova i šest asistencija u deset mečeva (računajući baraž i dvomeč sa Ukrajincima).

„Galski pjetlovi” su na posljednja tri svjetska prvenstva upisali samo jednu pobjedu, na sva ta tri turnira u prvim utakmicama nisu ni postizali gol. Sve to se desilo od 1998. kada su bili svjetski šampioni na domaćem tlu.

A taj problem u realizaciji bi u Brazilu mogao da bude izražen više nego ikada do sada, jer selektor Didije Dešam u sastavu ima samo jednog igrača koji zna kako se postižu golovi na velikim takmičenjima.

U pitanju je Joan Kabaj koji je zatresao mrežu Ukrajine na Evropskom prvenstvu 2012. Preostala 22 igrača ili nisu tresli mrežu ili čak nikada nisu ni igrali na mundijalima (prvi je u karijeri i za Karima Benzemu).

"Moramo biti ambiciozni, jer je Honduras ekipa koja se bori do kraja. Mnogo nam fali Riberi koji je dosta značio i u svlačionici, donosio je sjajnu atmosferu. Ali, situacija je takva da igrači koji su trenutno tu moraju da se priviknu bez njega i da se drže zajedno, samo tako možemo daleko da doguramo", rekao je Dešam.

Francuski „Kanal +'' je prvog rivala na Mundijalu predstavio kao „mizerni Honduras'' što je selektor Luis Fernando Suares iskoristio da motiviše svoje igrače.

"Postoji veliki motiv među nama da pokažemo svijetu da nismo mizerni. Daćemo sve od sebe da se suprotstavimo jednoj od najboljih reprezentacija na svijetu. I da je pobijedimo", kazao je Suares.

Još se ne zna u kojoj će formaciji izaći tim iz Centralne Amerike, jer su u opciji 4-4-2 i 4-4-1-1, a njihov najbolji napadač Karlos Kostli se oporavio, jer je propustio trening u četvrtak zbog povrede.

Francuzi, s druge strane, vjeruju da je Dešam odlučio da Riberija odmijeni Antoan Grizman, te da će na klupi ostati ili Benzema ili Olivije Žiru.

Meč će biti odigran u Porto Alegreu u 21 čas po našem vremenu.

Bonus video: