Tijana Blagojević hita ka svjetskom šahovskom vrhu

Tijani Blagojević je u Albeni sa pet bodova pripala nagrada kao drugoplasiranoj šahistkinji
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 12:50h

Na tek zavrsenom turniru ''GRAND EUROPE CUP'' u bugarskoj Albeni, Tijana Blagojević je osvojila svoju treću normu za ženskog intermajstora. Da bi i zvanično postala prva šahistkinja iz Crne Gore sa zvanjem intermajstora, našoj 16-godišnjoj repezentativki je potrebno još 75 rejting poena.

Blagojević, koja je na junskom rejtingu imala 2.075 FIDE bodova, je na turniru na obali Crnog mora popravila rejting i imaće preko 2.100 poena na julskoj listi FIDE.

Ona je u Albeni igrala u sjajnoj formi i potvrdila je normu za titulu ženskog FIDE majstora.

Blagojević je u Albeni sa pet bodova bila drugoplasirana šahistkinja, iako je za protivnike imala tri velemajstora, četiri intermajstora i jednog FIDE majstora.

U ukupnom plasmanu Tijana je zauzela 56. mjesto iako je imala tek 111. rejting, čime je značajno nadmašila očekivani plasman u Albeni.

Na ovom prestižnom turniru učestvovalo je 150 igrača iz 31 države. Iza Tijane su se plasirali poznati muški velemajstori i intermajstori. Ovaj rezultat predstavlja dobar znak pred Šahovsku olimpijadu u norveškom Tromsu, gdje će Tijana igrati na drugoj tabli crnogorske ženske reprezentacije.

Tijana je kćerka jednog od naših najuspješnijih valemajstora, Dragiše Blagojevića. Blagojević (2.518) je krajem maja pobijedio na Salento openu u Italiji sa sedam bodova, pola poena ispred favorizovanog Andreja Vovka (2.622). U Salentu su se za naslov pobjednika borila 32 takmičara. Dragiša je i osvajač zlatne olimpijske medalje na četvrtoj tabli!

Bonus video: