Skolari i Nejmar: Ovo je naše SP!

"Ovo je naše Svjetsko prvenstvo", poručio je selektor Brazila Luis Felipe Skolari
2 komentar(a)
Luis Felipe Skolari, Foto: Reuters
Luis Felipe Skolari, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2014. 10:58h

Nekoliko hiljada navijača okupiralo je “Korintijans arenu” u Sao Paulu za vrijeme treninga brazilske reprezentacije, a brojne policijske snage silom su zavodile red kako bi odvojile fanove od fudbalera.

Dvadeseto Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje večeras utakmicom između domaćina i Hrvatske, a scena sa treninga “karioka” najbolja je najava za ono što se sprema večeras i u narednih 30 dana.

Po završetku treninga, selektor Brazila Luis Felipe Skolari i najveća zvijezda Nejmar, probijajući se kroz masu znatiželjnika uz pomoć nekoliko prstena obezbjeđenja, stali su pred vojskom novinara da upute posljednje poruke uoči početka fudbalskog zemljotresa.

Njihove izjave savršeno su odslikale tenziju i želju Brazilaca da se nakon 12 godina - i to na svojoj teritoriji - vrate na svjetski tron.

"Ovo je naše Svjetsko prvenstvo", poručio je Skolari, dok je u pres salom zavladao muk.

"Svim Brazilcima želim da poručim da je vrijeme stiglo! Ovo je naše prvenstvo. Imamo sedam koraka koje moramo preći, ali da bismo krenuli moramo da razmišljamo o prvom. Ne možemo da ih preskačemo. Prvi je protiv Hrvatske, a nakon toga nas čeka još šest ako želimo da osvojimo SP", kazao je Skolari.

Nejmar: Ispunićemo snove

Izjave Nejmara takođe su odisale patriotizmom.

"Toliko smo nestrpljivi da se nadamo da će ovaj dan brzo proći i da će utakmica konačno početi! Ipak, jako smo srećni što smo ovdje, na mjestu na kojem bi mnogi htjeli da budu. Želimo da ispunimo snove svih Brazilaca i osvojimo titulu", rekao je napadač Barselone.

Meč na “Korintijans areni”, prva utakmica 1. kola grupe A, počinje u 17 časova po lokalnom, odnosno 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

Nikada u istoriji svjetskih prvenstava domaćin nije izgubio na otvaranju, i trebalo bi da se dogodi čudo pa da se tradicija sruši večeras.

Brazilci ipak nisu spokojni - vezni red Hrvata koji predvode as Reala Luka Modrić i novi član Barselone Ivan Rakitić, dovoljno je upozorenje za domaće fudbalere i armiju “žutih” navijača.

"Budite sigurni da nas poštuju, da znaju naš kvalitet. Na nama je da pokažemo da imaju razloga za to", poruka je Luke Modrića.

Kovač: Nećemo parkirati autobus

Hrvati su iz svoje baze Tivoli na Atlanskom okeanu juče sletjeli u Sao Paulo, a večeras će biti privilegovani što će igrati utakmicu koju će gledati pola planete!

"Vidi se da su igrači željni ove utakmice, na treningu se ide čvrsto i oštro, svi su profesionalci i zele da igraju. Optimisti smo, ne idemo u Sao Paulo s bijelom zastavom", rekao je selektor Hrvatske Niko Kovač.

“Vatreni” su se sastali sa Brazilom i na startu Mundijala u Njemačkoj 2006. (gol Kake u Berlinu za 1:0), a nedavna izjava golmana Stipa Pletikose da se “ne boji jer je igrao i protiv boljih Brazilaca”, unijela je komšijama veliku dozu samopouzdanja uoči večerašnjeg hepeninga.

"Smatram da smo igračima dali sve što smo mogli po pitanju analiza. Napravili smo maksimum i sada je sve na njima. Na završnom treningu smo se koncentrisati na sebe, nismo mnogo govorili o Brazilu, i nadam se da će igrači biti raspoloženi u prvoj utakmici", dodao je Kovač.

Olić: Vrhunac moje karijere

Ivica Olić je prošao sve u karijeri, igrao je dva finala Lige šampiona i dva Mundijala (2002. i 2006), ali kaže da ovakvu utakmicu još nije igrao.

"Imam 35 godina i ovo je vrhunac moje karijere!

Popularni Ola igraće u napadu po desnoj strani i u paru sa Nikicom Jelavićem pokušaće da nadomjesti odsustvo suspendovanog Marija Mandžukića (crveni karton u revanšu baraža sa Islandom.

"Bio sam u stanju blagog šoka kada sam čuo da prvu utakmicu igramo sa Brazilom. Miješale su mi se emocije. Vremenom, shvatio sam da treba da se radujemo tom meču, gledaće nas milijarde ljudi, a mi treba da budemo opušteni jer nemamo šta da izgubimo", kaže Olić.

Brazilci su favoriti da osvoje Mundijal na svojoj teritoriji - bukmejkeri nude koeficijent četiri.

Apsolutni su favoriti i u večerašnjem meču, jer kvota na njihovu pobjedu iznosi nestvarno malih 1,3.

U drugom meču grupe A Meksiko i Kamerun igraju sjutra u Natalu.

Spektakl u Sao Paulu - Brazil i Hrvatska otvaraju 20. Svjetsko prvenstvo. Navijački haos na treningu “karioka”

Bonus video: