Japan-Koreja 2002: Raspad Francuske

Počelo je senzacijom - debitant Senegal je na otvaranju Mundijala potukao svjetskog šampiona Francusku golom Papa Bube Diopa
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 11:43h

Tri dana prije početka prvog Svjetskog prvenstva u novom milenijumu Sepu Blateru je izglasan novi četvorogodišnji mandat na mjestu predsjednika Fife.

"Pored Blatera, koji je pravi maher za to da se izokrenu brojevi i da se pokupuju glasovi i ostane nekažnjen, njegov prethodnik Žoao Avelanž djeluje kao prava časna sestrica", napisao je urugavski novinar i pisac Eduardo Galeano.

A još mnogo prije Blaterovog reizbora, odlučeno je da se Svjetsko prvenstvo prvi put održi na teritoriji Azije i prvi put u dvije države.

No, odmah nakon što je Fifa izabrala Japan i Južnu Koreju za domaćine 17. Mundijala, nastao je problem - dvije države nisu mogle da se dogovore čije će ime prvo pisati u zvaničnim dokumentima, odnosno logotipima i amblemima. Japanci su se pozivali na engleski alfabet, gdje slovo "J" dolazi prije slova "K", dok su Korejci kao argument potezali francusko pismo, gdje je situacija obrnuta. Presudila je Fifa - u nazivu 17. Mundijala pisalo je "2002 FIFA World Cup Korea Japan".

Na Daleki istok stigle su 32 selekcije, među kojima i debitanti Senegal, Kina, Ekvador i Slovenija.

Nadmetale su se u čak 20 gradova, na novim i blistavim stadionima. Na svečanom otvaranju na velelepnom stadionu u Seulu, zakotrljala se nova lopta visoke tehnologije, koju je za "adidas" sašila jeftina radna snaga iz Pakistana.

Počelo je senzacijom - debitant Senegal je na otvaranju Mundijala potukao svjetskog šampiona Francusku golom Papa Bube Diopa.

"Trikolori" su se poniženi vratili kući već nakon prve faze, zauzevši posljednje mjesto u grupi i ne postigavši ni gol!

Plakali su i navijači Argentine, jednog od favorita za zlato, jer njihova selekcija nije prošla „grupu smrti” sa Engleskom, Nigerijom i Švedskom.

Brazil i Španija su bile jedine selekcije koje su se plasirale u drugi krug sa sve tri pobjede.

Osmina finala donijela je lagane pobjede Brazila protiv Belgije, Amerike protiv Meksika, Engleske protiv Danske i Turske protiv jednog od domaćina Japana. Španija je na penale izbacila Irsku, Senegal je zlatnim golom Anrija Kamare eliminisao Švedsku i nastavio zlatni hod na Mundijalu, dok je Njemačka tek u finišu izbacila Paragvaj. Najveće iznenađenje priredila je Južna Koreja, koja je sa čudotvorcem Gusom Hidinkom na klupi eliminisala Italiju, doduše uz veliku pomoć ekvadorskog sudije Morena, koji je kasnije, ne samo zbog tog meča, doživotno suspendovan.

Najuzbudljiviji četvrtfinalni duel odigrali su Engleska i Brazil. Englezi su poveli preko Ovena na startu, Rivaldo je izjednačio u finišu prvog poluvremena, da bi pobjedu "kariokama" donio Ronaldinjo, maestralnim golom kome je kumovao i engleski golman Simen.

Senegalci su stali u četvrtfinalu, gdje su poraženi od raspjevane Turske, Njemačka je golom Balaka savladala Ameriku, dok je Južna Koreja priredila novu senzaciju, eliminisavši Španiju u penal-ruletu.

No, južnokorejski san prekinut je u polufinalu - Njemačka je novim pogotkom Balaka slavila sa 1:0 i plasirala se u finale.

Slično je bilo i u drugom polufinalu, u kome je maestralni Ronaldo, šestim golom na prvenstvu, pokorio Tursku.

"Panceri" su u finalu igrali bez Balaka i nije bilo problema za Brazil - sa dva gola Ronalda u finišu Brazilci su popravili sopstveni rekord i osvojili petu titulu.

Njemački golman Oliver Kan napravio je u finalu u Jokohami jedinu grešku na Mundijalu, što je bilo kobno za njegovu selekciju.

Bonus video: