Odlazak Maje Angelou

Maja Angelou proslavila se 1969. godine knjigom “Znam zašto ptica u kavezu pjeva”, prvim djelom iz serijala o njenom životu
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 10:27h

Uticajna američka pjesnikinja, autorka i aktivistkinja Maja Angelou, koja se proslavila krajem 60-ih memoarima “Znam zašto ptica u kavezu pjeva”, preminula je 28. maja u 87. godini.

Angelou je preminula u svom domu u Vinston-Salemu u Sjevernoj Karolini, objavila je njena porodica na Fejsbuku, navodeći da je živjela život “učitelja, aktivistkinje, umjetnice i ljudskog bića”.

“Bila je borac za jednakost, toleranciju i mir”, navela je njena porodica.

Vejk Forest univerzitet, na kojem je Maja Angelou predavala od 1982. godine američke studije, saopštio je da je bila “nacionalno blago, čiji su život i učenje inspirisali milione ljudi širom svijeta”.

Maja Angelou proslavila se 1969. godine knjigom “Znam zašto ptica u kavezu pjeva”, prvim djelom iz serijala o njenom životu, počev od djetinjstva obilježenog zlostavljanjem i represijom na američkom jugu.

Odrasla je uz baku u Arkanzasu, a kao osmogodišnjakinju silovao ju je majčin ljubavnik, o čemu je pisala u svojim knjigama. Kada je otkrila porodici šta se desilo, majčin ljubavnik je ubijen.

“Mislila sam da ga je moj glas ubio, i da je bolje da ćutim. Jednostavno, prestala sam da pričam. Bila sam nijema pet godina, ali sam čitala neprestano”, napisala je Maja Angelou, koja je kasnije bila i pjevačica, plesačica, glumica, a bavila se i prostitucijom prije nego što je započela književnu karijeru.

Njena knjiga “Znam zašto ptica u kavezu pjeva” bila je dvije godine na američkoj listi bestselera. Napisala je više od 30 knjiga, među kojima su “Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Diiie” (1971), “And Still I Rise” (1978), “Now Sheba Sings the Song” (1987), “I Shall Not Be Moved” (1990).

Bila je istaknuta aktivistkinja za građanska prava, a družila se sa Malkomom Iksom, Nelsonom Mandelom i Martinom Luterom Kingom. Za prvu inauguraciju američkog predsjednika Bila Klintona 1993. godine napisala je pjesmu “On the Pulse of the Morning”, koja je prodata u više od milion primjeraka u SAD. Angažovana je bila i da napiše pjesmu za 50-godišnjicu UN 1995. godine.

Dobitnica je Nacionalne književne nagrade 2013. Dobila je Nacionalnu medalju umjetnosti i Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno priznanje.

Uporedo sa pisanjem, pojavljivala se i u TV dramama i u pozorištu, a za ulogu u predstavi “Look Away” bila je nominovana za nagradu Toni. Krajem 60-ih napisala je TV seriju “Black, Blues, Black”, a postala je i prva Afroamerikanka na osnovu čijeg je djela nastao neki igrani film - “Džordžija, Džordžija” 1972.

Bonus video: