Mogu pobijediti jedino nokautom

"Meč u Glazgovu nije samo za titulu, već je i eliminacioni za obaveznog pretendenta na titulu svjetskog prvaka, koja je u vlasništvu Amerikanca Omara Figeroe", rekao je Dinamit
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 11:08h

Eksplodiraće i "Rajhed arena", poručio je Dejan Dinamit Zlatičanin, koji je počeo završne pripreme u Ljubljani za meč karijere.

Sjajni crnogorski bokser je prihvatio bačenu rukavicu od ikone škotskog boksa, Rikija Barnsa da boksuju za upražnjenu internacionalnu titulu lake kategorije u WBC verziji 27. juna u Glazgovu. Iako se dvoumio, Zlatičanin je ipak odlučio da povrati profesionalni pojas internacionalnog prvaka, koji je upražnjen, jer ga naš bokser nije branio u predviđenom roku.

"Meč u Glazgovu nije samo za titulu, već je i eliminacioni za obaveznog pretendenta na titulu svjetskog prvaka, koja je u vlasništvu Amerikanca Omara Figeroe. Pobjeda u Škotskoj značila bi da više ne zavisim ni od kog i ne prihvatam svakakve ponude i uslove. Dugo sam se lomio da li da odbijem mizernu finansijsku ponudu za borbu u Škotskoj, jer samo od prodatih karata organizator će zaraditi pola miliona funti, a tu su sponzorski i komercijalni ugovori, televizijska prava... Naša federacija, uprkos svemu tome, ni za cent nije uspjela da poveća ponudu. Kažu - to je šansa, a ja smatram, ako je već šansa onda je treba i iskoristiti. Mi za sada nemamo organizovani sistem, već se sve radi naprečac. To se mora promijeniti", kazao je 30-godišnji bokser.

Zlatičanin je slavio u svih 18 profesionalnih borbi od kojih je čak 13 riješio razornim lijevim krošeom. To mu je i donijelo nadimak, Dinamit!

"Ponudu sam prihvatio na insistiranje porodice, koja mi bezrezervno vjeruje, ali ne samo zbog toga. Doprinijeli su i sjajni rezultati Rusa Petra Petrova na turniru globalne televizije ESPN, na kojem je slavio u tri borbe, dvije nokautom i to sa sjajnim bokserima, što ga je vinulo u vrh svjetske liste. Istog tog Petrova sam prije nešto više od godine u Baru dobio u meču u kojem niti jednom nije uspio da me ugrozi. Ali, on ima prave promotere iza sebe. Njegovi sjajni rezultati su mi ulili ogromnu dozu samopouzdanja i vjere u sopstvenu vrijednost. Ipak, nedoumica nemam, u Glazgovu mogu pobijediti jedino nokautom. I tako ću se i pripremati".

Barns je svjetska klasa, do jednoglasnog poraza od Terensa Kroforda početkom marta, četiri godine je bio svjetski prvak u tri različite kategorije.

U karijeri je slavio 36 puta, uz tri poraza i jedan remi.

"Na njegovoj strani je iskustvo borbe sa najboljim bokserima, publika i domaći ring, ali ću ja biti psihološki spremniji. Poraz mora da ostavi posljedice u vidu nesigurnosti i gubitka samopouzdanja. I on nije dovoljno vižljast i savitljiv da bi izbjegao moje napada. Uz to, ima manu jer želi razmjene udaraca. Ne izbjegava ih već stoji i prima i to je moja šansa. Na osnovu snimaka rekao bih da ne udara praviše jako, mada se to sa sigurnošću može uočiti tek u ringu. No, snagu i brzinu njegovih udarca kao i reflks znaću već nakon prve runde. Ona je najbitnija i bokser koji snimi slabe strane rivala i nametne svoj stil obično pobjeđuje. Priprema boksera podređena je taktici, i u borbi je to jako teško promijeniti", zaključio je Zlatičanin.

O porazu protiv Barnsa ne razmišljam

"U duel sa Barnsom ući ću maksimalno pripremljen jer sam 23 dana aprila proveo u Ljubljani kod svog trenera Slobodana Anđelića i imao sam četvoricu sparing partnera. Nastavio sam sa radom i sada ću još imati pogodnost da će borci iz Trsta i Zagreba dolaziti u Ljubljanu, pa se neću umarati putovanjima.

Nemam izbora, moram pobijediti Barnsa, jer samo tako mogu na pravi način naplatiti ogroman trud. Meč za titulu svjetskog prvaka u svakom slučaju garantuje ogroman iznos, a Figeroa boksuje mojim stilom. Ima čak 17 pobjeda nokautom od 23 borbe. Iako je u pitanju laka kategorija, naš meč bi bio pravi spektakl, naravno, pod uslovom da on ne odustane o obračuna. Ja sigurno neću! O porazu protiv Barnsa ne smijem ni da razmišljam jer bih ja bio kriv.

Tako je sa našim bokserima, krivica je njihova za poraze čak i u ravnopravnim mečevima, iako naši rivali imaju savršene uslove. To je veliki biznis, a kod nas je samo improvizacija", objasnio je Zlatičanin, koji je ponikao u BK Budućnost.

Galerija

Bonus video: