Nema opravdanja!

Što aktivniji život - trebalo bi da bude prioritet svih nas, ali se najčešće odustaje od bilo kakvog fizičkog napora zbog nedostatka vremena
0 komentar(a)
fitnes, Foto: Olympiahealthandfitness.com.au
fitnes, Foto: Olympiahealthandfitness.com.au
Ažurirano: 16.05.2014. 16:50h

Ljudi koji su otkrili čari vježbanja i kompletnog uticaja aktivnosti na život, s druge strane svoje aktivnosti su davno pretvorili u rutinu, takvu da ma koliko bio pretrpan obavezama, njihov dnevni raspored opet sadrži odvojeno vrijeme za vježbanje.

Da bi i vi bili jedna od osoba koja vježbanje posmatra drugim očima, ne samo kao mukotrpnu obavezu, način gubljenja vremena i slično, jednostavno primijenite sljedeće savjete:

1. Trenirajte efikasno

Izaberite način treninga koji vam odgovara najviše i koji možete izvoditi uz najmanje moguće pripreme. Ako nemate dovoljno vremena, birajte treninge visokog intenziteta, koji su veoma efikasni bez obzira na to što se za njih odvojili svega nekoliko minuta. Treninzi sa težinama, biciklo, trčanje, sve su to dobre vježbe, samo je pitanje vašeg izbora.

2. Shvatite šta volite, a šta ne volite

Postoje osobe koje mrze trčanje, dok neki uživaju u tome. Ako ne uživate u nečemu, jednostavno zaboravite na to i pronađite onu aktivnost koju volite i koja vam odgovara. Ne ustručavajte se da eksperimentišete sa različitim formama vježbi sve dok ne pronađete nešto što će vam biti "po meraku"

3. Iskoristite takmičenje kao motivaciju

Kada je riječ o uspjehu na poslu, saradnja je ključ uspjeha. Međutim, kada pokušavate da se motivišete za vježbanje, tada je takmičarsko raspoloženje upravo ono što vama treba. Postavite sebi ciljeve i gurajte sebe preko granica da bi ostali u igri.

4. Napravite raspored i poštujte ga

Jedan od najčešćih razloga za propuštanje treninga leži u problemu nedostatka vremena i zatrpanosti drugim, prečim obavezama. Međutim, stvari treba gledati ovako, ako vam je čak i iskrslo nešto neočekivano opet je moguće nekako izvesti to da se odradi barem kraći trening, a ne treba ni pominjati da su najčešće stvari išle po planu ali se nekako vrijeme za trening izvuklo. To je zato što nije ranije napravljen detaljni plan kako ukomponovati trening bez obzira na sve dnevne obaveze.

5. Pratite svoje nivoe aktivnosti

Najbolje bi bilo da zapisujetei sve aktivnosti odrađene na jednom treningu, tako da na kraju mjeseca dobijete uvid u postizanje napretka i otkrivanje područja koja treba da se poboljšaju. Ovdje se misli na načine treniranja, dužine serija (izdržljivost), te posebno na težine s kojima se izvode vježbe (snaga).

6. Bolje izabrati nešto nego ništa

Nije vam potrebno sat vremena, pa čak ni pola sata za odrađivanje jednog efektnog visokointenzivnog treninga. Svega par minuta može da bude dovoljno za pravljenje velike razlike, a tih par minuta je definitivno moguće da se izvučeiz zatrpanog dnevnog rasporeda. Za brze a istovremeno efikasne vježbe možete da se poslužite i sopstvenom težinom, tako da ni opravdanje da nemate opremu u blizini ne može biti prihvaćeno.

Bonus video: