Tivat: Pokušaj krađe broda vrijednog 100.000 eura

"Kada me je vidio prebacio se na drugi ribarski brod vezan sa druge strane mula i skočio u more, pokušavajući da pobjegne plivajući“
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 15:30h

Da su kriminalci u Crnoj Gori sve maštovitiji pokazuje i gotovo nevjerovatan događaj koji se prije dvije noći desio u Krtolima kod Tivta gdje je lopov pokušao ukrasti čitav jedan brod - ribaricu TV-38 „Sveti Marko“.

Dvanaest ipo metara duga i 22 tone teška koča, vrijedna oko 100 hiljada eura, bila je vezana se u mandraću u mjestu Obala Bogišića, na 100-tinjak metara od kuće njenog vlasnika, poznatg tivatskog ribara Srećka Andričića.

„Oko 21 sat telefonom me je pozvao jedan od kompija i javio mi da se neko nalazi na mom brodu i da pokušava da isplovi. Zgrabio sam jednu kantinelu (drvenu letvu) i potrčao do mandraća gdje sam vidio da je neko moj brod odvezao, upalio motor i pokušao da isplovi. Ipak, nije u tome uspio već se je pramcem koče, prešao preko konopa dvije u mandraću vezane barke, te se nasukao krmenim dijelom na muljevito dno u plitkom dijelu mandraća.

Lopov koji je bio u kormilarnici je i dalje bezuspješno pokušavao da izveze brod iz pristaništa, ali kada me je vidio da vičući prilazim, iskočio je na mulo, prebacio se na drugi ribarski brod vezan sa druge strane mula i skočio u more, pokušavajući da pobjegne plivajući“, ispričao je juče za „Vijesti“ Andričić nesvakidašnji događaj.

Srećko Andričić; Foto: Siniša Luković

Iako nije znao da li je lopov možda naoružan, Andriči je uz pomoć nekoliko komšija barkom na vesla krenuo prema človjeku koji je već otplivao oko 150 metara od mandraća. U mrklom mraku, osvjetljavajući morsku površinu baterijskom lampom, sustigli su kradljivca koji je već počeo gubiti snagu jer je izuzetno teško plivati sa odjećom koja se natopi vodom.

Iako im je vikao da ga ostave jer je naoružan, Andričić i njegove komšije, izvukli su nepoznatog čovjeka na barku i savladali ga, vezavši mu ruke. Doveslali su do obale gdje ih je već čekala policijska patrola kojoj je u međuvremenu prijavljen pokušaj krađe koče na Obali Bogišića.

Promrzli lopov kojem su skinuli mokru odjeću i umotali ga u ćebad da se zagrije, taj je trenutak pokušao iskoristiti da ponovno pobjegne ali je opet savladan i predat policiji koja ga je uhapsila i identifikovala ko N.L. , državljanina Bosne i Hercegovine sa privremenim boravkom u Tivtu.On je neposredno nakon hapšenja požalio da mu je loše, pa je transportovan u kotorsku bolnicu gdje je zadržan na liječenju, pod nadzorom policije.

„Protiv N.L. smo podigli krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teška krađa u pokušaju.Istraga je u toku“- nezvanično je „Vijestima“ rečeno u tivatskoj policiji.

Policija i mještani Obale Bogišića sumnjaju da Bosanac nije radio sam jer su svjedoci prijavili da je najvjerovatnije imao pomagače-stražare na obali koji su, kada su vidjeli da pokušj krađe broda nije uspio, pobjegli u pravcu Radovića u „golfu II“ tamno sive boje.„Pretpostavljam da je N.L. radio po nečijem nalogu.

Preksinoć je bio jak jugo na otvrenom moru i sigurno u takvim uslovimane bi mogao da stigne do Albanije i tamo eventualno preproda cijeli brod, beć pretpostavljam da je njegov i plan njegovih saradnika bio da sakriju koču u nekoj od uvala i na brzinu sa nje poskidaju i pokradu svu elektronsku i navigacionu opremu koja košta blizu 12 hiljada eura.“- kaže Andričić koji kao profesionalni ribar, živi od koče „Sveti Marko“.

On naglašava da je fascinantno kako je N.L. koji posljednjih godina u Krtolima živi i radi kao keramičar, dobro poznavao njegov brod i kako je bez većih problema, ušao u kormilarnicu, uključio glavnu električlnu sklopku, stavio motor u pogon,čak uključio i navigaciona svjetla, odvezao i spremio sve konope, ali nije bio dovoljno vješt da u vožnji krmom, izvede iz mandraća 12,5 metara dugu ribaricu na more.Andričić se zahvalio komšijama koje su mu pomogle da spriječi krađu i uvati lopova, kao i da kasnije odsuče svoju nasukanu ribaricu na kojoj srećoim, nije pričinjena ozbiljnija šteta.

Galerija

Bonus video: