Pima: Krvavo sam zaradio novac

Sjednica vanraspravnog vijeća održana je po zahtjevu Vrhovnog državnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine Pimi
527 pregleda 7 komentar(a)
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2014. 16:15h

Budvanin Slobodan Pima, pravosnažno osuđeni za zloupotrebu ovlašćenja u privredi u pokušaju, u slučaju Auto-moto društva (AMD) Budva, juče je pred predsjednikom Višeg suda u Podgorici Borisom Savićem, obrazlagao kako je stekao imovinu, za koju se sumnja da je stečena kriminalom.

Sjednica vanraspravnog vijeća kojom je predsjedavao Savić održana je po zahtjevu Vrhovnog državnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine Pimi.

Nakon što je Pima osuđen Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala zatražilo je od Višeg suda da se Budvaninu trajno oduzmu 10 stanova u četvorospratnoj stambenoj zgradi u Bečićima i stan u Budvi površine 110 kvadrata.

U zahtjevu tužilaštva obrazloženo je da je finansijska istraga pokazala, da imovina Pime daleko prevazilazi njegove legalne prihode.

Sudija Savić rekao je juče da je ovo prvi slučaj trajnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori i da je zakon u tom pravcu veoma oskudan. Zastupnica optužbe Marija Raspopović, zamjenica specijalnog tužioca, ostala je kod zahtjeva za trajno oduzimanje imovine Pime.

Punomoćnik Pime, advokat Vlado Vuković rekao je da je odbrana detaljno proučila zahtjev tužilaštva i prikupila dokaze iz kojih proizilazi da je taj zahtjev neosnovan.

"Što se tiče stana koji je Pima kupio 2005. u pisanom odogovoru dokazali smo cjelokupni novac kojim je kupljen“, kazao je Vuković.

Advokat je istakao da se analiza novčanih sredstava kojima je Pima raspolagao prije gradnje zgrade, a koju je odbrana uradila, za 50 odsto razlikuje od one koju je u zahtjevu iznio tužilac.

Advokat Miloš Komnenić je dodao da je odbrana došla do razlike od oko pola miliona, u odnosu na ono što je tužilac naveo u zahtjevu.

Pima je juče detaljno objasnio izvore svojih prihoda, ističući da je svaki euro stekao zakonito i pošteno, " i krvavim radom".

"Priložio sam o tome sve dokaze, a način na koji sam pred tužilaštvom ispitivan bio je usmjeren na to da se dokaže da su moji prihodi nezakoniti“, tvrdi Pima.

Objasnio je da je kreditom koji je uzeo od CKB banke renovirao porodičnu kuću, a da je izdavanjem apartmana otplaćivao taj kredit.

Dodao je da mu je otac prije više od 10 godina dao 30.000 maraka od prodaje garsonjere u Podgorici. Pima je istakao da je taj novac uložio u lokal koji je otvorio sa prijateljem.

Pojasnio je da se nakon smrti tog prijatelja, se njegovom porodicom dogovorio da mu isplate uloženi dio i da je taj novac uložio u nekretnine.

"Ja i moj prijatelj Rajko Radulović smo dogovorili da gradimo malu zgradu od šest stanova - 250 kvadrata. Prodali smo stanove, a novac koji sam tako zaradio, uložio sam u kupovinu ovog stana u Rozinama”, rekao je Pima govoreći o stanu od 110 kvadrata.

Dodao je da je novac za plac na kom je izgrađena zgrada, 2007. godine obezbjedio putem kredita od CKB banke.

Bonus video: