Kako voljeti više

Ako uspijete premjestiti fokus s neprekidne brige na svoju sreću, živjećete mnogo konstruktivnije.
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2014. 19:56h

Kada bi ste bili povrijeđeni, s bolovima, krveranjem... da li bi ste više voljeli da je uz vas neko tko vrišti i čupa kosu ili neko dovoljno miran da improvizuje zavoj? Ovaj drastični primjer navodi Marta Bek, američka sociološkinja koja se proslavila kolumnama u magazinu O! The Oprah Magazine. Prava pomoć, koja nam je potrebna i u manje opasnim situacijama, dolazi od ljudi koji su se u stanju da se emotivno distanciraju iako su nam potpuno odani

Ta je zakonitost, kaže Marta, rezultat činjenice da naš mozak odražava emocionalne talase koje prima - ako nas pritisnu nervozom i težnjom da nas kontrolišu, mi odgovaramo nervozom i težnjom da kontrolišemodruge. Bijes izaziva bijes, strah izaziva strah, bez obzira na to koliko dobrih namjera leži iza njih.

Zato Marta predlaže malu vježbu koja će vam pomoći da bolje razumijete mehanizam koji ona naziva "voljeti više tako što marite manje".

1. Izaberite osobu - neka to bude osoba koju volite, ali u vezi s kojom osjećate neku strepnju, bijes ili tugu.

2. Ustanovite šta bi ta osoba trebalo da promijeni da bi vas usrećila. Dovršite rečenicu: "Kad bi on/ona..., ja bih se mogla da osjećam...".

3. Prihvatite radikalnu realnost. Izbrišite prvi dio rečenice koju ste napisali, tako da ostane samo drugi dio: ja bih mogla da osjećam.

I ta posljednja rečenica je istina. Cijela istina, kaže Marta.

Možda vam djeluje teško da prihvatite, ali je istinito - možete ostvariti to svoje željeno stanje čak i ako majka nastavi da vam zvoci, prijateljica kasni, a partner zaboravlja neke stvari važne za vas

Bonus video: