Šta poručuje bijes

Svaka emocija koja se javi u tijelu govori šta nam je potrebno. Međutim, bijes je od svih emocija najteži i najpogubniji za zdravlje
0 komentar(a)
bijes, Foto: Www.wealthyson.biz
bijes, Foto: Www.wealthyson.biz
Ažurirano: 09.05.2014. 19:28h

U nenasilnoj komunikaciji - procesu komunikacije i socio-spiritualne svjesnosti koju je razvio dr. Marshall Rosenberg, sve emocije, uključujući bijes, zapravo su signal o tome šta vam je zaista potrebno, piše Sensa.

Na primjer, u svađi s roditeljima zbog neke sitnice, bijes koji osjećate tog trenutka znak je da vam možda treba više slobode, prihvatanja i harmonije. Kada osvijestite to to šta vam tijelo poručuje, razumjećete i ono što je, u ovom primjeru, potrebno vašim roditeljima - veza, bliskost, poštovanje, ili uključenost u vaš život.

Ako uz pomoć empatije pretpostavite šata je potrebno drugoj strani, čak i ako vam se ne sviđa strategija koju koriste, onda se između vas može razviti saosjećanje i umjesto neprijatelja - dobićete prijatelja.

Jedna od vježbi koje se preporučuju u razumijevanju bijesa kao učitelja je da se upitate: "Šta mi je upravo sada potrebno?". Zatim uputite jasnu molbu koja će poštovati obje strane. Na primjer: "Znam da mi želiš najbolje, ali se zbog tvog savjeta osjećam frustrirano i infantilno..." Ovakav način komunikacije može transformirati bijes u priliku za iscjeljenje i harmoniju.

Bonus video: