Uskoro zabranjeni radovi Endija Vorhola

"Nema sumnje da Vorhola nije interesovala svjetska izložba porodičnog karaktera"
1 komentar(a)
Endi Vorhol, Foto: Wikipedia.org
Endi Vorhol, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 20.04.2014. 12:17h

Rad Endija Vorhola "13 najtraženijih ljudi" pripremeljen za njujoršku Svjetsku izložbu 1964. ali potom cenzurisan, biće uskoro predstavljen, 50 godina kasnije, na posebnoj izložbi kroz niz dokumenata i materijala.

Vorhol je bio jedan do 10 umjetnika koje je izabrao arhitekta Filip Džonson da urade murale na zidovima njujorškog paviljona na Svjetskoj izložbi, a slavni pop-art umjetnik se opredijelio za policijske fotorgrafije 13 najtraženijih kriminalaca.

Ispostavio se je da Vorholov rad nije pogodovao porodičnom karakteru svjetske izložbe - njujorški guverner Nelson Rokafler koji je želio da bude republikanski kandidat za predsjednika SAD, naredio je da se Vorholov mural prefarba uz obraloženje da su sedam od 13 kriminalaca Italijani i da ne treba otuđiti pripadnike italo-američke zajednice.

"Nema sumnje da Vorhola nije interesovala svjetska izložba porodičnog karaktera. Moguće je da je on sasvim jasno shvatio koncept, ali da je to uradio namjerno", rekla je kuratorka izložbe o Vorhovom radu Larisa Haris.

Izložba "13 najtraženijih ljudi: Endi Vorhol i Svjetska izložba 1964" otvara se 27. aprila u Kvins muzeju, koji se nalazi u zgradi gdje je prvobitno trebalo da buder izložen rad. Na izložbi će biti predstavljeni arhivski dokumenti i materijali koji do sada nisu viđeni, pismo s pristankom umjetnika da rad bude prefarban, kao i knjiga s fotografijama kriminalaca njujorške policije.

Prema Vorholovoj autobiografiji, rad je morao biti povučen zbog "neke politicke stvari", koju, kako navodi, "nikada nije razumio".

Bonus video: