Policajac tvrdi da je istraga tajna, Jasavić da nije

Inspektor Jasavić je rekao da nema ništa da doda na svoje svjedočenje u prethodnom postupku
343 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2014. 15:03h

Bivši policajac Vlado Lakić kazao je juče u Osnovnom sudu da mu je inspektor za potrage Željko Gardašević rekao da je istraga u vezi s prijetnjama novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić, u toku koje se kao okrivljeni pojavio Danilovgrađanin Milan Grgurević, “rađena u tajnosti”.

Međutim, inspektor koji je vodio tu istragu Ekan Jasavić, koji je svjedočio nakon Lakića, rekao je da nije. Lakić je to kazao na ponovljenom suđenju Grguroviću, optuženom za lažno prijavljivanje, da je prijetio novinarki ”Vijesti”.

"Petnaest dana nakon mog svjedočenja u sudu 2013. godine kad sam išao u Manastir Ostrog, slava mu i milost, sreo sam se sa dvojicom svojih kolega Željkom Gardaševićem i Đorđijem Tepavčevićem. Gardašević mi je tada rekao da je cijela istraga rađena u tajnosti. Kazao mi je da je to odrađeno preko inspektora kriminalistike u Danilovgradu Bobičića, a da su akcijom koordinirali inspektori iz Podgorice", rekao je Lakić, i dodao da se “zbog tajnosti nijesu pisale službene zabilješke”. Zamjenik osnovnog državnog tužioca Saša Čađenović pitao je Lakića šta je u tom postupku bilo tajno, međutim sudija Goran Đuković zabranio je svjedoku da odgovori na to pitanje. Sudija je naveo da je pitanje koncipirano na način da svjedok mora da tumači događaj, što ne bi smio da radi u krivičnom postupku.

Čađenović nakon toga nije ni pokušao da koncipira pitanje na drugačiji način i da pokuša da dobije odgovor da li je Lakiću možda još nešto otkrio kolega u vezi sa slučajem.

Ipak, tužilac je postavio pitanje da li je policajac Lakić učestvovao u nekoj tajnoj operaciji i da li je kada u tajnoj operaciji uručivan poziv. Svjedok je odgovorio da je učestvovao u tajnim operacijama, ali da nije postojala “tajna operacija uručenja poziva”.

"Takođe ističem da Grgureviću nijesam uručivao poziv", rekao je Lakić, koji je osuđen zbog primanja mita i trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Spužu. Nakon završetka njegovog svjedočenja Čađenović je tražio da se u zapisnik unese njegov prigovor iskazu bivšeg policajca, ali i komentar na odluku sudije da ne dozvoli jedno od bitnih pitanja.

"Prigovaram iskazu svjedoka u cjelosti", rekao je tužilac Čađenović. Jasavić, šef kriminalističke policije u CB Bar , čije je svjedočenje trajalo svega minut, ušao je u sudnicu posle Lakića.

Ostao prije ranijem iskazu: Jasavić

Inspektor Jasavić je rekao da nema ništa da doda na svoje svjedočenje u prethodnom postupku, koji se vodio kod sutkinje Željke Jovović i da ostaje pri svom ranijem iskazu.

Na pitanje tužioca da li mu je poznato da je predmet u vezi s prijetnjama novinarki "Vijesti" rađen u tajnosti, Jasavić je kazao: "Ne, da ja znam". Grgureviću se po treći put sudi za lažno prijavljivanje za prijetnje Lakić, nakon što je Viši sud dva puta obarao osuđujuću presudu Osnovnog suda. U Osnovnom sudu sada se zbog tih prijetnji sudi policajcu Milenku Rabrenoviću, koji je ranije bio zadužen za bezbjednost bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

Ona je napadnuta 7. marta 2012. godine, a za to je osuđen Ivan Bušković. Prije napada i prijetnji, Lakićeva je istraživala da li se u fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici, proizvode, a potom krijumčare lažni brendovi cigareta, navodeći, između ostalog, da sa tim poslom imaju veze neki službenici UP i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Grgurević odlučio da progovori

Danilovgađanin Milan Grgurević nakon gotovo trogodišnjeg sudskog mrcvarenja odlučio je da iznese odbranu, te da prekine odluku da se brani ćutanjem. On je nakon kraće konsultacije sa advokatom Slavomirom Božovićem odlučio da progovori, ali je i pored toga samo kratko rekao:

“Nijesam kriv i nema šta više da dodam”.

Kada je došao red na pitanja, tužilac Saša Čađenović je kazao: "Nemam pitanja".

Danilovgrađanin je u istrazi odgovarao na pitanja o tome kako se našao u policiji, zašto je rekao da je prijetio, da li mu je neko to naredio i zbog čega je pristao...

Galerija

Bonus video: