Marčelo Mastrojani na plakatima Kanskog festivala

Na plakatu u boji starih fotografija je portret mladog Mastrojanija kako gleda preko naočara za sunce
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 12:18h

Lik italijanskog glumca Marčela Mastrojanija (1924-1966) biće na plakatu ovogodišnjeg 67. Kanskog filmskog festivala koji se održava od 14. do 25. maja, objavili su danas organizatori.

Na plakatu su prošle godine bili Pol Njumen i Džoan Vudvord, a prethodne godine Merilin Monro. "Sa Marčelom Mastrojanijem i Federikom Felinijem slavimo slobodan film i otvoren svijet, ističemo umjetnički značaj italijanskog i evropskog filma preko jedne od njegovih najstelarnijih figura", napisali su organizatori u saopštenju.

Na plakatu u boji starih fotografija je portret mladog Mastrojanija kako gleda preko naočara za sunce. To je slika iz filma "Osam i po" Federika Felinija čiji je Mastrojani omiljeni glumac bio.

Taj je film o depresivnom reditelju koji bježi iz svijeta filma u svijet mašte, prikazan je u Kanu 1963. Mastrojani je tri godine ranije snimio film s tim italijanskim rediteljem "Sladak život" (Dolce vita), sa Anitom Ekberg.

Zajedno su snimali i "Grad žena, "Rim Felini" i "Džindžer i Fred". Mastrojanijeva ćerka, glumica Kjara Mastrojani, u saopštenju je navela da je veoma ponosna i dirnuta što Kan plakatom odaje počast njenom ocu.

Marčelo Mastrojani koji je 1966. umro u Parizu u 73. godini, snimao je s najvećim italijanskim rediteljima (Dinom Rizijem, Vitorijom de Sikom, Luiđijem Komenćinijem, Etore Skolom), kao i sa stranim kao što su Lui Mal, Teo Angelopulos, Manoel de Oliveira, Robert Altman.

Žirijem 67. Kanskog festivala predsjedavaće novozelandska rediteljka Džejn Kempion, jedina rediteljka koja je ikad dobila Zlatnu palmu - 1993. za film "Klavir". Na otvaranju festivala van konkurencije biće prikazan film "Grejs od Monaka" Olivijea Daana, s Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

Galerija

Bonus video: