Književnost na filmu: Klasici koji su uvijek u modi

Britanski film “Hamlet” snimljen 1948. biće prikazan 23. aprila na Svjetski dan knjige
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 17:28h

"Klasična književnost na filmu" naziv je revije koja će u organizaciji Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović“ biće održana od 16. do 23. aprila, u Sali DODEST.

Od samih početaka kinematografije režiseri su potezali za književnim predlošcima, tako da gotovo da nema relevantnog klasičnog književnog djela koje nije doživjelo i svoju filmsku verziju. Ponekad i više njih.

Revija će obuhvatiti prikazivanje nekih od najpoznatijih ekranizovanih književnih klasika koji ne gube na aktuelnosti ni decenijama pošto su objavljena.

Poznata filmska adaptacija genijalnog romana Fjodora Dostojevskog “Braća Karamazovi” (1958), sa Jul Brinerom u glavnoj ulozi, koja govori o međusobnim odnosima unutar bogate ruske porodice iz XIX vijeka, posebno naglašavajući poremećene odnose na relaciji otac-sinovi otvoriće reviju u srijedu, 16. aprila.

Nastao po romanu američkog književnog velikana Hermana Melvila, a inspirisan stvarnom pričom o borbi čovjeka i prirode film “Moby Dick“ (1956) biće prikazan u četvrtak, 17. aprila. Ostavrenje je režirao holivudski “klasični” velikan Džon Hjuston, a glavnu ulogu tumači Gregori Pek.

Dobitnik Oskara film “The Old Man and the Sea“ (Starac i more, 1958) slavnog američkog pisca i nobelovca Ernesta Hemingveja biće prikazan u utorak, 22. aprila, a donosi priču o Santjagu, ribaru sa Kube (čuvena uloga Spensera Trejsija) koji se nakon mnogo neuspjelih pokušaja napokon može pohvaliti ulovom. I to poslije nadljudske borbe sa prirodom, ali i - sobom.

Britanski film “Hamlet” snimljen 1948. godine je prva britanska filmska adaptacija istoimene Šekspirove tragedije nastale u režiji Lorensa Olivijea. Riječ je o filmu u kojem se reditelj pojavljuje u glavnoj ulozi, a govori o životu, ljudskim osjećanjima i tragediji. Dobitnik je četiri Oskara i smatra se jednim od najvećih filmova svih vremena.

Ovo je jedina filmska adaptacija čuvenog Šekspirovog djela koja je dobila Oskara za najbolji film 1948. godine. Prikazivanje ovog filma je predviđeno za srijedu, 23. april - na Svjetski dan knjige, za koji je datum odabran upravo dan Šekspirovog rođenja, a čime se KIC “Budo Tomović” priključuje manifestaciji “Noć knjige 2014“.

Bonus video: