Svjedok - saradnik htio da otkrije tajnu ubistva Bećirovića

Podgorički advokat, preko kojeg je komunicirano sa potencijalnim svjedokom, želio je da nastavi sa pregovorima, ali tako nisu mislili u Upravi policije...
84 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 18:36h

Krajem 2012. godine, policija je bila na pragu rješenja ubistva biznismena Dragana Bećirovića, koji je usmrćen prije tačno tri godine u Budvi, ali sve je palo u vodu sa prošlogodišnjim promjenama u vrhu te službe.

Tajnu o tome ko je naručio, ubio i pomogao ubici tada je želio da otkrije Podgoričanin (ime poznato redakciji), ali sve je stalo na početku procedure dobijanja statusa svjedoka - saradnika.

Rješavanju ubistva nije pomogla ni jedna od najobimnijih istraga, koju je budvanska policija uz kooridinaciju kolega iz Podgorice, vodila tokom proljeća 2011.

Tim za rasvjetljavanje neriješenih ubistava stupio je preko advokata u kontakt sa njim, a tokom brojnih razgovora, on je navodno otkrio mnoge detalje o tom slučaju, navodeći imena osoba i motiv zbog kojeg je biznismen ubijen.

"Vidjelo se da zna sve. Ispričao je mnoge stvari, a znao je i neke stvari koje nijesmo uspjeli da zabilježimo tokom uviđaja.

Tvrdio je da nije bio dio te grupe, ali je tražio da dobije status svjedoka- saradnika u zamjenu da mu se napravi ustupak zbog potjernice i djela, koje je počinio u inostranstvu", ispričao je sagovornik “Vijesti”.

Tužilac bio na potezu

U toku pregovora oko ulaska u program svjedoka - saradnika, policija je krajem 2012. poslala i dopis vrhovnom državnom tužiocu, sa kojim je trebalo da se završi procedura oko dobijanja tog statusa.

Tužilac je početkom prošle godine trebalo da odgovori šta misli o svjedočenju te osobe, ali sve je palo u vodu, dolaskom nove-stare garniture u policiju.

“Vijesti” saznaju da je tokom februara prošle godine, podgorički advokat, preko kojeg su i vođeni pregovori, želio da nastavi sa pregovorima, ali tako nisu mislili u UP.

Advokat je u Upravi za kriminalistiku, kako saznaju “Vijesti”, dobio odgovor: “Ne želimo da prihvatimo predlog vašeg klijenta”.

Nakon takve odluke, čovjek koji je želio da svjedoči o ubistvu Bećirovića se pritajio, a kasnije i napustio Crnu Goru. Trenutno se nalazi u inostranstvu.

Motiv, ubice, nalogodavci...

Tako je još ostala enigma ko su nalogodavci, šta je motiv i ko je ubio budvanskog biznismena Dragana Bećirovića u noći između 9. i 10. aprila 2011. godine, tri sata iza ponoći, ispred njegove zgrade u budvanskom naselju Golubovina...

Rješavanju ubistva nije pomogla ni jedna od najobimnijih istraga, koju je budvanska policija uz kooridinaciju kolega iz Podgorice, vodila tokom proljeća te godine.

Tada je bukvalno šest hiljada građana prošlo kroz policijsku “obradu”, ali tokom brojnih provjera nije došlo do opipljivijeg traga ili ubice.

Ubijeni biznismen, koji je sa bratom Zoranom Ćoćom Bećirovićem postao jedan od najvažnijih hotelijera, prije nego je usmrćen bio je u uobičajenom provodu po budvanskim lokalima sa prijateljima i djevojkom.

Za sada se zna da je sat prije nego je ubijen ispratio djevojku, a potom krenuo ka svom stanu u mirnom dijelu Golubovine, kod gradske pekare.

Bećirović je u garaži ostavio svoj crveni “porše karera”, zatvorio pokretna vrata, a potom se pješke uputio ka stanu kada je iz mraka ispred njega iskočio napadač i zapucao iz “tetejca” kalibra 7,62 mm.

Po svemu sudeći, dva metka su Bećirovića pogodila u potkoljenice, dok je jedno zrno pogodilo važnu butnu arteriju zbog čega je biznismen iskrvario do smrti na putu do kotorske bolnice.

Vještačili preko 500 pištolja

Tokom istrage ubistva Bećirovića, policija je vještačila više od 500 primjeraka pištolja 7.62, da bi se došlo do nekih informacija o tome ko je pucao na biznismena. Kontrolisani su svi telefonski pozivi - skoro 7.000, koji su te noći registrovani u Budvi, ali sve to nije pomoglo da se nešto više sazna o ubici.

Istraga ubistva, bila je jedna od onih koja je vođena pod najvećim pristiskom javnosti, jer je njegov brat Zoran u izuzetno dobrim odnosima sa političkim vrhom DPS-a.

U gradskim kuloarima svih prethodnih godina kruži priča da je ubistvo, navodno, naručeno od „ruskog kriminalnog miljea“, dok je prvobitna verzija o nespretnom ubici, ozlojeđenom radniku, kome se zamjerio Bećirović, brzo otišla u zaborav.

Policija je, nakon pregleda video zapisa postavljenih na zgradama u okolini gdje je izvršeno ubistvo, kontrolisala nekoliko tipova vozila...

U prvim sedmicama istraga je bila usmjerena na kontrolu crvenih “tojota”, potom tamnog “golfa 3”, ali i od toga se ubrzo odustalo... Najnovija verzija, koja u proteklih nekoliko mjeseci kruži Budvom, je da je ubistvo, ipak, naručeno iz Crne Gore, jer se Bećirović zamjerio nekim domaćim biznismenima.

Uzorak krvi ključni dokaz, napadač je bio ranjen?

Tokom istrage ubistva Dragana Bećirovića, policija je uzela preko 600 uzoraka krvne grupe B, jer se vjeruje da ubica upravo ima tu krvu grupu.

“Vijestima” je rečeno da su zabilježeni neki pomaci tokom analize uzroka krvi, pronađenog na obližnjem dječjem igralištu, iza zgrade gdje je živio Bećirović.

Taj uzorak trebalo je da bude poslat i u inostranstvo. Nalaz krvi je i ključni dokaz, koji bi tokom istrage ovog zločina mogao da bude glavno oružje policije i tužilaštva u rješavanju ubistva.

Policija vjeruje da je ubica, najvjerovatnije, bio lakše povrijeđen tokom napada na Bećirovića te je tako došlo do krvarenja...

Galerija

Bonus video: