Kad posluju Šarić, Subotić i Hombah...

Darko Šarić posredovao u prodaji Bokanove imovine Canetu i Bodu Hombahu
328 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 09:43h

Darko Šarić najzaslužniji je što se kompanija „Štampa“ za oko 30 miliona eura prodala njemačkoj kompaniji VAC (WAZ), odnosno Bodu Hombahu i Stanku Subotiću Canetu.

To je srpskoj televiziji Happy, ispričao Nebojša Jestrović, optuženi za pranje novca stečenog prodajom droge i kum Darka Šarića koji se tereti za krijumčarenje više od pet tona kokaina.

Jestrović je ispričao da su vlasnici 600 kioska „Štampe“, na najboljim lokacijama u Beogradu, bili udovica i kćerka ubijenog “kralja cigareta” Vanje Bokana - Sonja Bošković i Naike Bokan koje nijesu mogle naći zajednički jezik. Naike se 2005. godine za pomoć obratila Darku Šariću koji je posredovao nakon čega je odlućena da se „Štampa“ proda.

„Štampu su htjeli da kupe Stanko (Subotić) i VAC, preko (zajedničke kompanije) Future plus... Međutim, Anitimonopolska komisija to nije dozvoljavala... Morao je neko da istupi iz te kompanije, ili VAC ili Stanko. Onda krenu da nađu rješenje - da VAC istupi iz Future i da oni kupe štampu“, kazao je Jestrović.

On tvrdi da je tada bio u timu koji je u ime Darka Šarića i Naike Bokan „krenuo u ozbiljne pregovore sa VAC-om“:

„Darko je postigao neke krovne dogovore sa nekim iz VAC-a... U to vrijeme direktor je bio Bodo Hombah... Dobijamo pozivno pismo od Boda Hombaha da idemo u Njemačku... Odlazimo 15. Decembra 2007. godine“.

„U Njemačkoj, u Dizeldorfu, u hotelu Šeraton, prelazimo stranicu po stranicu predugovora, ali nema potpisa... Njihovi advokati kažu da nemaju punomoć ništa da potpišu i kažu da sačekamo par dana... Oni se vraćaju u Esen, pošto im je tamo centrala, mi otišli u hotel. Darko me zove, kažem - nismo potpisali, kaže - kako niste, ja objašnjavam... On nas pita da dođemo kod njega u Amsterdam“, priča Jestrović.

Za par sati, kako je rekao, našli su se Šarićem u Amsterdamu, sve mu detaljno objasnili, a onda se rastali i otišli u hotel da prespavaju.

„Mi taman legnemo da spavamo, 11 sati noću, kad on (Darko) zove. Kaže idite u Esen, čekaće vas oni tamo... Mi u 11 krećemo, stižemo u Esen. Oni kažu - dobili smo ovlašćenje da potpišemo predugovor koji nije obavezujući... Vratimo se u Srbiju... 15. januar 2008. Opet poziv od Njemaca, opet iste kancelarije, isti ljudi, sve isto... U martu opet odlazimo u Beč... Oni zatežu, opet traže pauzu... Čujem se sa Darkom, on kaže da im prenesem da ćemo, ako danas ne potpišemo ugovor, firmu prodati drugome... Ja se vratim, prenesem poruku... U aprilu opet poziv, opet nas zovu u Esen. Potpisasmo ugovore. Štampa je prodata 29 miliona eura, ali ne znam koliko je ko dobio od tog kolača“, ispričao je Jestrović.

On je optužen da je u legalne tokove ubacio više od 16 miliona eura koje je Šarić stekao švercom kokaina. Darko Šarić se nedavno predao srpskim agentima, a u beogradskom specijalnom sudu, u toku mu je suđenje.

Plata 5.000 eura, službeni "audi" i procenat od prodaje

Jestrović je kazao da je u kompaniju Futura došao na preporuku Šarića.

„Darko je bio moj poslodavac, na neki način, dok sam bio i u Štampi. On me preporučuje Canetu, kad je VAC izašao iz firme i kad je ostao sam sa partnerima iz danske EMI grupe“.

„Odlazimo u Ženevu u martu 2009. godine... Stanko kaže da mora nasamo da obavi razgovor sa tadašnjom direktoricom Oliverom Ilinčić (bivša savjetnica nekadašnjeg predsjednika SCG Svetozara Marovića)... Dolazi, kaže nam da je Olivera odlučila da se povuče i da ću ja biti direktor. Kažem, moram da razmislim. Drugi dan, kažem – šefe, kakvi su uslovi. Rekao mi je - plata 5.000 eura, službeni “audi A8” i ako firma bude prodata, dobićeš tri odsto od prodajne cijene. Razmišljam, ako je Štampa prodata 30 miliona, a duplo je manja od Future, eto meni novca u džepu... I prihvatim“, kazao je Jestrović.

Bonus video: