"Atomski zdesna": Još gorča slika tranzicije

„Ljudima koji budu gledali biće jasno o čemu se radi. Ja baš ne volim da govorim o čemu je film", rekao je Dragojević
253 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 20:05h

"Atomski zdesna", gorka komedija reditelja Srđana Dragojevića, koja će noćas biti premijerno prikazana u Kongresnoj sali bečićkog „Splendida“, kroz priču o prevarantskom iznajmljivanju nekretnina na 99 godina - tajm šeringu, prikazuje još gorču sliku tranzicije kroz koje prolaze sve države nastale raspadom nekadašnje Jugosalavije.

I kada saznaju da je došao dan D, da će im kompanija uručiti svima otkaz, bez obzira na dosadašnje uspjeha u poslu “prodaje magle“ lakovjernim klijentima, nastaje pravi zaplet filma, a gledalac postaje svjestan surove realnosti društva u kome živi.

Svečana premijera zakazana za 20:30 časova u hotelu Splendid, odložena je za 22 sata, jer se čekalo da iz Beograda stigne ispravna kopija. Naime, film su u Budvi prvi vidjeli novinari u poslijepodnevnim časovima, ali uz dva prekida od po desetak sekundi. Da se to ne bi dešavalo i pred zvanicama organizatori su naručili novu kopiju.

Film je crnogorsko - srpska koprodukcija, sniman je u hotelu „Otrant“ u Ulcinju, i kako je sam Dragojević na prvoj konferenciji za novinare održanoj poslije projekcije kazao, govori o „ tranziciji, divljem kapitalizmu“.

„Ljudima koji budu gledali biće jasno o čemu se radi. Ja baš ne volim da govorim o čemu je film, mislim da je o raznim stvarima. Mnoge stvari sam ja čuo, doživio lično i sve to zajedno sklopio. A o čemu je film, nemam pojma“, kazao je Dragojević.

On se prije svega zahvalio ministru kulture Crne Gore Branislavu – Đagi Mićunoviću, i Ministarstvu kulture bez kojih, kako je naglasio film ne bi snimio, a zatim i RTCG koja je bila koproducent.

"Zahvalio bih se i svim ovim divnim ljudima, glumcima, tih 30 dana snimanja smo se divno družili u Ulcinju, ovo je jedno od mojih najdražih iskustava“, kazao je Dragojević.

Glavnu ulogu je dodijelio Srđanu Todoroviću, koji u filmu glumi najuspješnijeg agenta tajm šeringa.

„Svi smo mi kao mladi imali mnoge talente, neke smo ostvarali. Neki su bili talentovani pomalo za sve i na kraju ništa nisu na kraju uradili. Dakle, potpuno mogu sebe da zamislim da sam propao i u muzici, da glumu nisam ni upisao i da sam se našao negdje na jadranskoj obali, kao agent tajm šeringa, poluprevarant. Meni ova uloga nije bila daleka privatno“, navodi Todorović.

Za Branka Đurića snimanje komedije je najdosadnije, a upravo u filmovina poput „Atromski zdesna“ najbolje se zabavalja.

„Oduševljen sam filmom i jedva čekam objektivnu reakciju publike“, kaže Đurić.

Kao i u mnogim drugim ostvarenjima, i u ovom Dubravka Drakić i Mladen Nelević su bračni drugovi, koje bespkrupulozni agent nekretnina Mima Karadžić ubjeđuje da je ulaganje njihovog novca u iznajmljivanje apartmana pravi pogodak.

„Nisam znala šta znači 'atomski zdesna', jer nisam išala u JNA. Ali, moj pravi suprug, ne Mladen, išao je u vojsku i objasnio mi je šta to znači. Mislila sam da će to biti komedija, ali zato je moj utisak poslije ovog gledanja filma još jači“, kazala je Drakić.

Histina Popović je, kada je pročitala scenario, mislila da su pojmovi tajm šering i atomski zdesna, plod Srđanove mašte.

„Imala sam prilično romantičnu percepciju stvarnosti u kojoj živimo. Što kaže Srđan, ovo je film o ovcama i vukovima u jagnjećoj koži“, kaže Hristina.

Slovenčka glumica Tanja Ribič, koja u filmu glumi ljubavnicu Srđana Todorovića, kaže da je upravo energija Dragojevića okupila velika glumačka imena i da su svi bili vukovi u jagnjećoj koži.

„Oduševio nas je toliki entuzijazam, takvih glumaca poslije toliko snimljenih filmova. Gledam Miru Banjac koja je spremna da čeka na svojih pet minuta kao da su joj prvih pet minuta. Ponosna sam što sam kao Slovenka bila dio ove lijepe slike od Vardara do Triglava “, kaže Ribič.

Uz naglasak da je prvi put radio sa Dragojevićem, Mima Karadžić dodaje da je ekipa bila fenomenalna.

„Proveli smo zajedno 30 dana, izuzetno plodnih. Sve što se dešava u filmu, meni je negdje ostalo iz djetinjstva, i ta muzika i taj tajm-šering. Odavno mislim da je to velika prevara i sada kada god vidim nekog agenta na plaži da nešto prodaje, uvijek mislim da je prevara. Bilo je predivno vidjeti kako se hrane Đuro i Tanja Ribič, mislio sam da to ne postoji - donose svoj hljeb iz Slovenije. Kako izgleda jedna zdrava Crnogorka (Hristina Popović), prozvaćemo je Zdravka. Kako se mogu izgubiti honorari na klikere. Prosto nevjerovatno, osim mene, nikoga u ekipi, nije zanimao seks 30 dana. Nisam u životu sreo više ljubitelja mačaka i pasa, skupljali su sve što je bilo po Ulcinju, a ima mnogo napuštenih životinja. Sve je to bilo oko hotela, sve su se glumice sa njima igrale, dok ta glava mačka, čuvena Grofica, nije ogrebala moga druga Mladena Nelevića. Kada niko nije vidio, našpicao sam je, tako sam ga osvetio. Divno je bilo raditi i sa Žikom Todorovićem, gledati ga 30 dana, on nije bio ni pripit, a ne popio. Discipilina je bila fenomenatna. Jedino Božo Zuber otimao kontroli“, kazao je Karadžić.

Reditelj i dio glumačke ekipe pokloniće se u petak veče podgoričkoj publici u bioskopu Cineplexx, gdje je premijera filma zakazana za 20 sati.

Galerija

Bonus video: