"Građanin u policiji": Za informacije o kriminalu od 20 do 2.000 €

Ako se i ANB dozvoli isti projekat, tada bi, prema zamisli direktora, tajna služba informacije plaćala kvartalno...
0 komentar(a)
policija, Foto: Vesko Belojević
policija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2014. 05:58h

Vlada je nedavno donijela odluku po kojoj će od danas svaki građanin za dostavljenu informaciju o počinjenom krivičnom djelu dobijati od 20 do 2000 eura, rečeno je nezvanično “Vijestima” u Vladi.

“Odluka je donijeta zbog sve lošijeg operativnog rada policije na terenu koji rezultira sporim ili nikakvim prikupljanjem operativnih podataka neophodnim za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela. U tome će im pomagati građani, koji će dostavljanjem informacija moći i da zarade”, kazao je izvor “Vijesti” iz kabineta premijera.

Ideju da se primijeni ovakav metod prikupljanja informacija, a u cilju bržeg i efikasnijeg odgovora na poglavlja 23 i 24, premijeru je prije nekoliko mjeseci predložio ministar pravde, što je ovaj sa oduševljenjem prihvatio.

U MUP -u juče nijesu htjeli da preciziraju kako će se u praksi informacije dostavljati, te da li će za tu aktivnost biti određen samo jedan dan u nedjelji, ili će građani moći to da urade kada oni to žele.

Prema nezvaničnim informacijima “Vijesti”, svaki građanin će, slično odabiru izabranog ljekara, moći da izabere policajaca kome će dostavljati saznanja o krivičnim djelima. Dinamiku i način dogovaraće građanim i njegov izabrani policijac.

“Naravno, ukoliko ne bude zadovoljan saradnjom sa izabranim policajcem, moći će u kratkoj proceduri i da ga zamijeni”, kazao je izvor “Vijesti” koji je radio na projektu. On je kazao da je anonimnost građanima zagarantovana i da će novac za informacije dobijati na ruke.

“Plaćanje informacija će se realizovati nakon analize i procjene o valjanosti informacije i njenog uticaja na otkrivanje određenog krivičnog djela”, kazao je isti izvor.

Policija već godinama ima problema sa prikupljanjem operativnih podataka, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je sve počelo kada je policiji ukinuta nadokanada za operativni rad.

Ideja se svidjela i direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je prošle sedmice pripremio i predao zahtjev premijeru da se i njima odobri isti metod prikupljanja informacija. Jedina razlika bi, kazao je izvor “Vijesti”, bila ta što bi cijena informacija datih ANB bila mnogo veća.

“Ako se i ANB dozvoli isti projekat tada bi, prema zamisli direktora, tajna služba informacije plaćala kvartalno, a dokumenta koju bi im građani eventualno dostavili odmah. U zavisnosti od važnosti dostavljene dokumentacije, video ili audio snimka ANB je u mogućnosti da plati mnogo više od javne policije”, kazao je izvor “Vijesti”.

Policija je prije nekoliko godina imala projekat “Policajac u zajednici” koji nije dao očekivane rezultate. Zbog toga je sada odlučeno da se uđe u sljedeći projekat, interno nazvan “Građanin u policiji”.

Bonus video: