Djevojčice sve ranije sazrijevaju

One koje ranije uđu u pubertet, imaju veći rizik od razvoja raka dojke i drugih vrsta raka, jer tijelo provede više godina proizvodeći estrogen, a ujedno je i duže pod njegovim uticajem.
2 komentar(a)
Djevojčice ranije odrastaju, Foto: Redorbit.com
Djevojčice ranije odrastaju, Foto: Redorbit.com
Ažurirano: 05.03.2014. 13:48h

Američko istraživanje pokazalo je da kod bijelih djevojčica grudi u prosjeku počinju da se razvijaju sa devet i po godina, što je nekoliko mjeseci ranije nego 1990-ih.

Istraživanje je obuhvatilo 1.200 američkih djevojčica koje su ušle u istraživanje kad su imale između šest i osam godina. Kod svakog pregleda mjeren im je i opseg grudi.

Pokazalo se da djevojčice crne rase u prosjeku prve znakove razvoja grudi pokazuju s osam godina i 10 mjeseci, a bijele s devet godina i osam mjeseci, koje u odnosu na 1997. godinu ulaze četiri mjeseca ranije u pubertet.

Djevojčice s više kilograma imaju tendenciju ranijeg razvoja grudi.

Dr. Frank Biro i njegovi kolege iz Dječije bolnice Medicinskog centra u Sinsinatiju su objavili istraživanje u stručnom listu Pediatrics da je sve veća stopa gojaznosti vjerovatno glavni uzrok sve ranijeg razvoja grudi.

Postoje brojne teorije zašto je gojaznost povezana s ranijom ulaskom u pubertet. Jedna govori da prehrana dovodi do haosa u funkscionisanju unutrašnjeg sata, čime se mijenja ravnoteža hormona u tijelu. Druga tvrdi da višak masnog tkiva podstiče tijelo na proizvodnju hormona koji uzrokuju početak puberteta.

Međutim, danski naučnik dr. Anders Jul smatra da gojaznost ne uzrokuje raniji razvoj grudi. Vjeruje da veću ulogu u ranijem sazrijevanju igraju fizička aktivnost i zagađenje okoline.

Mogući rizici ranijeg sazrijevanja

Naučnici se slažu da sazrijevanje u mlađoj životnoj dobi za neke djevojke može imati dugoročne rizike.

Na primjer, one koje ranije uđu u pubertet, imaju veći rizik od razvoja raka dojke i drugih vrsta raka, jer tijelo provede više godina proizvodeći estrogen, a ujedno je i duže pod njegovim uticajem.

Također, ranije ulaze u seksualne odnose te počnu koristiti droge i alkohol, a imaju i veću vjerojvatnoću da psotanu depresivne ili razviju nisko samopoštovanje.

'Imate 10-godišnjakinju koja izgleda kao 14-godišnjakinja. S djecom komuniciramo na osnovi toga kako izgledaju. Djeca s drugima komuniciraju na isti način', kaže dr. Biro.

Roditelji djece koja ranije uđu u pubertet trebalo bi da ih pomnije prate, a to znači i ranije da pričaju o seksu', savjetuje za on Reuters Health.

Bonus video: