Preminuo gitarista Pako de Lusija

De Lusija je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog Berkli koledža za muziku iz Bostona
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2014. 10:23h

Španski gitarista, majstor flamenka Pako de Lusija, umro je u Meksiku u 67. godini, saopštile su vlasti Alhesirasa, njegovog rodnog grada u Španiji.

Kako prenose svjetski mediji, muzičar koji važi za genija gitare, umro je od srčanog udara, dok se igrao sa svojom djecom na plaži u meksičkom odmaralištu Kankun.

"Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za svijet kulture, za Andaluziju", rekao je Hose Injasio Landaluse, gradonačelnik Alhesirasa, grada na jugu Španije.

Vlasti Alhesirasa proglassile su dan žalosti.

Pako de Lusija, ili Fransisko Gomes Sančes, kako mu je pravo ime, važio je, prema kritičarima, za jednog od najboljih gitarista u istoriji tog instrumenta, a njegov doprinos muzici ogleda se pored ostalog u planetarnoj popularizaciji španskog flamenka.

Rođen je u decembru 1947. godine. Ljubav prema gitari razvio je pod uticajem svog oca, flamenko gitariste, a od 12. godine počeo je da dobija nagrade i od sviranja da zarađuje.

Snimio je 30 studijskih i koncertnih albuma, a među njima se ističu "Entre dos Aguas", "Almoraima" i "Friday Night In San Francisco".

U tandemu sa slavnim flamenko pjevačem Kamaronom de la Isla snimio je devet albuma na kojima je osavremenio flamenko izraz korišćenjem električnog basa i perkusija, kao i džez partitura.

De Lusija i Kamaron su tako postali osnivači pokreta "Novi flamenko" (Nuevo Flamenco), koji je prevazišao španske okvire.

Sarađivao je sa Džonom Meklaflinom, Alom di Meolom i Čikom Korijom, snimao muziku za filmove, a jedan od najvećih uspjeha u tom miljeu bila je balada "Have You Ever Really Loved A Women" - duet sa Brajanom Adamsom za film "Don Huan de Marko".

Muzički koledž Berkli u Bostonu dodijelio mu je 2010. godine počasni doktorat.

Poslednji studijski album, "Cositas buenas", snimio je 2004. godine, i otada je značajno smanjio broj nastupa, ograničivši se na tek nekoliko koncerata godišnje, obično u Španiji, Njemačkoj i na evropskim festivalima.

Galerija

Bonus video: