Velika želja: Objavljena zbirka poezije Ijana Benksa

Benks je u svom posljednjem intervjuu pred smrt izjavio kako bi volio da objavi zbirku poezije
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 16:41h

Izdavačka kuća “Little, Brown” u čast škotskog književnika Ijana Benksa, koji je preminuo prošle godine, odlučila je da objavi još jedno njegovo djelo, zbirku poezije, što je bila autorova velika želja prije smrti, prenosi britanski “Guardian”.

Benks je u svom posljednjem intervjuu pred smrt izjavio kako bi volio da objavi zbirku poezije. Otkrio je tada da je njegov roman “A Song of Stone” (1997) originalno napisan kao poema, a pjesama ima i u romanu “Use of Weapons” (1990).

“Pjesme su rezultat očajničke potrebe da ideje koje su trebale biti dugoročni projekti budu što prije realizovane. Pokušaću da objavim knjigu poezije prije nego me smrt sustigne. Imam ih negdje pedesetak i ponosan sam na njih”, kazao je Benks u svom posljednjem intervjuu objavljenom u listu “Scotland on Sunday”. On je tada otkrio da ima namjeru da ubijedi i pisca Kena Meklioda da mu se pridruži u projektu.

Ijan Benks umro je devetog juna 2013, a želja o objavljivanju knjige mu se nije ostvarila, kao što nije uspio doživjeti ni objavljivanje posljednjeg romana “The Quarry”, koji je izašao tek posthumno, krajem juna prošle godine.

Bonus video: