I policajci bili na saslušanju zbog incidenta u KCCG

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz tužilaštva, staklo na vratima bolnice polomio je Luka Milić
337 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 16:48h

Osnovni državni tužilac Saša Čađenović, odredio je 48 časovni pritvor Milovanu Peroviću i Luki Miliću zbog osnovane sumnje da su u Kliničkom centru (KC) počinili krivična djela napad na službeno lice u vršenju službene radnje i oštećenje tuđe stvari, rečeno je juče “Vijestima” u tužilaštvu.

Tužilac je za druge učesnike incidenta naložio policiji da odluči da li će, ko i za koji prekršaj odgovarati.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz tužilaštva, staklo na vratima bolnice polomio je Luka Milić, koje je prethodno gurao direktora Urgentnog centra dr Vladimira Dobričanina, zahtijevajući da uđe u operacionu salu. Nekoliko dana kasnije, Milić se zbog takvog ponašanja izvinio ljekaru.

Luka Milić

U tužilaštvu su juče i prekjuče, osim grupe mladića iz samozvanog “zagoričkog klana”, saslušani i policijaci koji su u subotu veče intervenisali na poziv zaposlenih u UC.

Uprkos činjenici da su bahati mladići, koji su u KC došli jer im je tu dopremljen teško ranjeni drug koji je pokušao samoubistvo, maltretirali medicinske radnike, oštetili imovinu bolnice i nasrtali na policiju, te večeri niko od siledžija nije uhapšen.

Pored službenika policije koji brinu o javnom redu i miru, u subotu veče u KC intervenisala je i Interventna policija. Zagoričke siledžije su se, kada ih je policija izvukla iz hola bolnice, skoro tri sata zadržali ispred KC.

Nedaleko od njih, cijelo vrijeme bila je i policija koja ih, pored toga što ih nije uhapsila, nije ni pretresla ni legitimisala, iako su ih neki od njih vrijeđali, gurali i pljuvali.

Milovan Perović

Policija nije do nedjelje popodne ništa o incidentu pitala nijednog od zaposlenih u Urgentnom centru, a nakon što je o događaju javnost obaviještena preko medija, sugerisali su im da podnesu prijavu.

Niko od medicinskih radnika nije to želio da uradi, a neki od njih kazali su “Vijestima” da će to uraditi tek kada i policajci, koje su zagorički huligani vrijeđali i gurali, to učine.

Ipak, u ime institucije kojom rukovodi, prijavu policiji je morao da podnese direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović.

Postupanjem policije bavi se i Unutrašnja kontrola koja je, takođe, uzela izjave od svih policajaca koji su te večeri bili u KC.

Tužilaštvo je u nedjelju veče tražilo da im se odmah dostavi snimak nadzornih kamera iz bolnice i počelo je provjere. Policija je te večeri zvanično saopštila da je tužilac obaviješten o divljanju huligana iste večeri kada se incident dogodio.

Međutim, “Vijesti” nezvanično saznaju, da dežurni tužilac nije bio obaviješten i da je za događaj saznao iz medija dan kasnije. To juče u tužilaštvu nijesu željeli da potvrde, ali nijesu ni demantovali.

O tome da li će se uhapšeni Milić i Perović u daljem postupku braniti sa slobode, danas će odlučiti istražni sudija Osnovnog suda.

Uskoro će i policija odlučiti da li će i ko od siledžija završiti u Sudu za prekršaje.

Konjević se izvinio osoblju Kliničkog

Ministar policije Raško Konjević, izvinio se sinoć osoblju Kliničkog centra i čelnicima te institucije zbog, kako je kazao, neadekvatnog reagovanja policije tokom divljanja huligana u KC.

“Naša je ustavna obaveza da se svaki građanin osjeća sigurno. Ako imamo događaje koji to povjerenje mogu da poljuljaju, a dešavanje u KCCG je jedno od tih, moramo da utvrđujemo odgovornost, vrlo brzo. Koristim priliku da se izvinim osoblju KCCG, direktorima Mijoviću i Dobričaninu, svom medicinskom osoblju koje je bilo te večeri u bolnici, i građanima zbog neadekvatne reakcije policije”,kazao je Konjević, gostujući u emisiji RTCG. Rekao da je da će menadžment policije I MUP- znati da se obračuna sa onim dijelom policajaca, koji nemaju dovoljno snage da rade profesionalno I zbog kojih dio građana sumnja u sve policajce.

On je bio izričit da u MUP-u ne postoje klanovi, ali je rekao da ima onih koji pokušavaju da utiču na jedan dio zaposlenih.

Galerija

Bonus video: