Bezbjednost na internetu: Kradu se sms poruke, snimaju pozivi i slike

„Oko 33 odsto zlonamjernih programa napisanih za pametne uređaje, špijuniraju korisnike, kradu SMS poruke, logove, prate GPS koordinate, snimaju pozive, slike..."
188 pregleda 9 komentar(a)
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2014. 17:20h

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Tomović ukazao je juče na ekspanziju hakerskih foruma, prilagođenih našem govornom području.

On je rekao da na njima postoje detaljne informacije o ranjivosti pojedinih državnih institucija, daju se objašnjenja koje su ranjivosti njihovih, ali i sajtova privatnih institucija, kao i instrukcije o sprovođenju hakerskih napada.

On je to rekao na konferenciji povodom Međunarodnog dana bezbjednog Interneta, na kojoj je direktor Direkcije za informatičku infrastrukturu Ministarstva za informacione tehnologije Adis Balota upozorio da se na osnovu raznih izvještaja antivirusnih kompanija i drugih analiza, primjećuje trend da sajber kriminalci mijenjaju taktiku i da su napadi sve više fokusirani na korisnike mobilne telefonije.

„Oko 33 odsto zlonamjernih programa napisanih za pametne uređaje, špijuniraju korisnike, kradu SMS poruke, logove, prate GPS koordinate, snimaju pozive, slike i video materijale”, naveo je Balota, prenosi agencija MINA.

Bonus video: