"NATO kamp" još kod Tužilaštva: Veljović se nije izvukao

Svi koji su prisustvovali sastanku, utvrđeno je, porijeklom su iz Mojkovca...
103 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2014. 10:04h

Tužilaštvo još nije završilo izviđaj u predmetu koji je pokrenut nakon što im je dostavljen nalaz Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) povodom skupa koji je u policijskom kampu na Zlatici organizovao savjetnik predsjednika države Veselin Veljović.

„Izviđaj još traje i saslušanje svjedoka je u toku”, kazala je juče “Vijestima” osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac.

Unutrašnja kontrola MUP-a, sredinom decembra prošle godine, utvrdila je da je Veljović, mimo propisa, organizovao skup u kampu Zlatica i da je od službenika policije tražio da na terenu agituju za DPS uoči lokalnih izbora u Mojkovcu.

Nakon tog skandala, predsjednik Filip Vujanović, smijenio je Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO- u, nakon što je u nalazu Unutrašnje kontrole konstatovano da su netačne njegove tvrdnje da ga je taj savjet ovlastio da sa pripadnicima službe razgovara na temu atlantskih integracionih procesa.

Veljović je, uprkos nalazu kontrole, ostao pri ranijem iskazu da na skupu nije govorio o politici, naglašavajući da su od 44 ispitana policajca, samo dvojica imala takvu interpretaciju održanog „predavanja”.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ranije je novinarima kazao da je kontrola konstatovala da svi koji su prisustvovali skupu imaju veze sa Mojkovcem, gdje su izbori održani sedam dana nakon Veljovićevog sastanka.

Inspektori unutrašnje kontrole imali su otežan posao da identifikuju učesnike skupa, jer je nekadašnji čelnik policije odbio da im preda spisak pozvanih, a identifikacija učesnika krenula je od fotografija objavljenih u „Vijestima”.

Zbog Veljovićevog tajnog sastanka u kampu, kažnjen je samo Mladen Marković, koji je smijenjen sa pozicije komandanta Specijalne antiterorističke jedinice.

Unutrašnja kontrola utvrdila je da u njegovim postupanjima, u vezi sa skuppm u kampu, postoji teža povreda službene dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Markovićev šef Slavko Stojanović prošao je nekažnjeno, uprkos tome što je, mimo procedure, dao saglasnost za skup koji je organizovan bez Konjevićevog znanja.

Galerija

Bonus video: