U čast majstora: Omaž Dušanu Vukotiću u galeriji "Dado"

U okviru programa biće prikazana dva animirana filma “Surogat”, za koji je Vukotić dobio Oskara 1962. godine i “Krava na mjesecu” (1959)
0 komentar(a)
Surogat, Dušan Vukotić, Foto: Pearlsofcroatia.com
Surogat, Dušan Vukotić, Foto: Pearlsofcroatia.com
Ažurirano: 06.02.2014. 17:35h

Predavanje posvećeno jugoslovenskom oskarovcu, reditelju, scenaristi, majstoru animiranog i igranog filma Dušanu Vukotiću, biće održano sjutra veče u 18 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

U okviru programa biće prikazana dva animirana filma “Surogat”, za koji je Vukotić dobio Oskara 1962. godine i “Krava na mjesecu” (1959).

O Dušanu Vukotiću će govoriti Ljiljana Zeković, direktorica Umjetničkog muzeja, Gojko Kastratović, reditelj i producent, Andro Martinović, reditelj i glavni urednik Crnogorske kinoteke, i Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore.

Dušan Vukotić, reditelj, scenarista, crtač, animator i karikaturista, bio je redovni profesor na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Jedan je od osnivača u svijetu poznate Zagrebačke škole animiranog filma. Realizovao je kao kompletan autor 35 animiranih filmova u tehnici klasične animacije i kombinovanoj tehnici animiranog i snimanog filma. Realizovao je tri dugometražna igrana filma - “Sedmi kontinent”, “Akcija stadion” i “Gosti iz galaksije”, prvi jugoslovenski igrani film iz oblasti naučne fantastike. Autor je većeg broja zapaženih namjenskih i edukativnih filmova iz oblasti medicine i tehnoloških procesa.

Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada i priznanja na festivalima širom svijeta (Evropa, SAD, Južna Amerika, Azija). Vukotić je 1962. godine dobio najveću svjetsku filmsku nagradu Oskar za film “Surogat”. To je prvi Oskar za animirani film koji je Američka filmska akademija dodjelila jednom autoru izvan SAD. Vukotić je 1969. godine dobio najveće jugoslovensko priznanje - nagradu AVNOJ-a.

Pored praktičnog rada bavio se i teoretskim radom iz oblasti likovne kulture i filmskog stvaralaštva. Godine 1971. Vukotić je izabran za redovnog člana Američke filmske akademije. Bio je redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Umro je u Zagrebu 1998. godine.

Organizator omaža Dušanu Vukotiću je CANU u saradnji sa Narodnim muzejom i Crnogorskom kinotekom. J.P.T.

1971. Vukotić je postao član Američke filmske akademije

Bonus video: