Poslije 21 čas zaboravite na mejl, telefon i posao

Dokazano je da dobar san, između ostalog, remete i pušenje i konzumiranje crvenog mesa nekoliko sati prije odlaska na počinak
4 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2014. 18:00h

Studija sprovedena na Državnom univerzitetu Mičigen pokazala je da pozivi, mejlovi i poruke povezane s poslom prije odlaska na spavanje ne dozvoljavaju ljudima da naprave distancu od radnog dana, kao neke opuštajuće aktivnosti poput pričanja sa prijateljem.

Vođa studije Rasel Džonson kaže da se njegov tim odlučio za 21 sat jer su studije pokazale da ljudi najčešće idu na spavanje između 21 i 1 sat iza ponoći, piše portal Pliva.

U poređenju sa ljudima koji se bave drugim podsticajnim aktivnostima - gledanjem TV-a prije spavanja i oni koji koriste telefon najgore spavaju.

"Smartfoni najviše remete san jer su prenosni, tako da su ljudima uvijek u blizini, ispod jastuka ili na noćnom ormariću. Za razliku od laptopa, pametni telefoni svijetle i ispuštaju zvukove, tako da su primamljiviji i više odvlače pažnju", kaže Džonson.

Još jedan razlog da prije spavanja ne treba provjeravati mejlove i poruke na mobilnom telefonu jeste plavo svjetlo koje emituje najstimulativniju boju koja sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše spavanje.

Takođe je dokazano da dobar san, između ostalog, remete pušenje i konzumiranje crvenog mesa nekoliko sati prije odlaska na počinak.

Bonus video: