promijenite navike

Boljka modernog doba: Nesanica

Stres, preopterećenost očekivanjima i loše navike glavni su uzročnici nesanice
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 09:09h

Čak trećina zaposlenih Amerikanaca, odnosno 41 milion ljudi, ima poteškoće da zaspi. Kako nekoliko dana nesanice dovodi do problema sa pamćenjem, glavobolja i slabljenja imunog sistema, to su greške i nezgode na poslu češće, što SAD košta 31,1 milijardu dolara svake godine, podaci su jedne studije.

U 2012. godini 32,4 milijarde dolara je potrošeno na pilule za spavanje, a taj broj u narednoj godini raste.

Stres, preopterećenost očekivanjima i loše navike glavni su uzročnici nesanice. Dobra vijest je da se navike mogu promeniti, ali koje?

Spavaća soba nije potpuno zamračena

Svjetlost, pogotovo ona koja se emituje sa TV prijemnika i drugih elektronskih uređaja, šalje pogrešne signale mozgu da je vrijeme za buđenje, nivo melatonina, hormona koji izaziva pospanost, opada, snižava se tjelesna temperatura i prirodni put organizma do sna se prekida.

Fizička aktivnost pred spavanje

Poznato je da fizička aktivnost stimuliše metabolizam i ubrzava puls, što je idealno za početak dana, ali pred spavanje to dovodi do uznemirenosti organizma i čestog buđenja u toku noći.

Uspavljivanje uz TV

TV stimuliše aktivnost mozga, a za dobar san, suprotno tome, neophodno je da se aktivnost mozga redukuje pred spavanje, ne bi li se misli umirile i tijelo opustilo u pripremi za dubok san.

Alkohol u kasne sate

Čaša vina pred spavanje opušta tijelo i umiruje misli. San, u ovom slučaju, neće izostati. Jedini problem je što pospanost neće proći ni poslije cjelonoćnog spavanja. Pod dejstvom alkohola san je plitak, lagan, tijelo dehidrira, a naspavanost izostaje.

Koliko je sati?

Gledanje na sat tokom uspavljivanja može da dovede samo do uznemirenosti. Nakon obavljene računice koliko je sna izgubljeno i koliko malo sna će biti postignuto prije nego što budilnik zazvoni, od spavanja, obično, ne ostaje mnogo.

Nastojanja da se problem riješi usred noći

Problem će biti tu i ujutru, a jutro je, ionako, pametnije od večeri.

Galerija