Opozicija predlaže: Markovića za svjedoka saradnika

Vučković najavio da će saslušati Duška Markovića o njegovim saznanjiima u vezi sa bezbjednošću i ubistvom urednika “Dana”
66 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2014. 20:26h

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, najavio je da će tužilaštvo ispitati potpredsjednika Vlade Duška Markovića o svim njegovim saznanjima u vezi sa ubistvom vlasnika “Dana” Duška Jovanovića.

On je to saopštio nakon što je zamjenik urednika tog dnevnog lista Nikola Marković, podnio krivičnu prijavu protiv ministra i tražio da mu se odredi pritvor, jer je 2004. kao svjedok prećutao činjenice koje su mu bile poznate o ubistvu Jovanovića.

Prije početka jučerašnje sjednice Glavnog odbora DPS-a, potpredsjednik Vlade odbio je da bilo šta odgovori na pitanja “Vijesti” na tu temu.

Tužilac Vučković je kazao da će od ministra Markovića prikupiti sve informacije kojima je raspolagao kao bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“I to ne samo u vezi sa Jovanovićem, nego i nekih drugih lica, jer, kako sam shvatio Markovića, u tom vremenu je bilo informacija koje su upućivale da je bila ugrožena i bezbjednost tadašnjeg premijera (Mila) Đukanovića. Uradićemo sve što je u našoj moći, jer želimo da vidimo da li postoji informacija koja bi bila korisna za nastavak istrage o ubistvu Jovanovića”, kazao je Vučković za portal Analitika.

U prijavi protiv Markovića piše da sadašnji ministar septembra 2004. godine pred istražnim sudijom Radomirom Ivanovićem nije rekao sve što zna o ubistvu pokojnog urednika “Dana”, a što mu je bilo poznato kao tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova, odnosno rukovodiocu Službe državne bezbjednosti.

“Prije saslušanja, on je od istražnog sudije opomenut (što je 'Danu' potvrdio Ivanović) i upozoren da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa prećutati... Pored toga, prijavljeni je kao rukovodilac službe zadužene za otkrivanje krivičnih djela i njihovih izvršilaca, bio svjestan da prećutkivanjem bitnih činjenica u vezi sa istrago teškog ubistva, direktno pomaže da svi izvršioci i nalogodavci ne budu otkriveni”, navodi se u prijavi.

Kao dokaz, tužilaštvu je priložen je snimak emisije Televizije “Vijesti”, u kojoj ministar Marković tvrdi da je nekadašnja tajna služba imala informacije da je bezbjednost Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen.

Tada je ministar rekao i da su o tome obavještavali nadređenog bivšeg ministra policije Andriju Jovićevića - “da se o tome povede više računa”.

“Neophodno je da državno tužilaštvo odmah preduzme radnje radi provjere navoda ove prijave i gonjenja prijavljenog... Činjenice koje je prikrio bile su od odlučnog značaja za usmjeravanje i preduzimanje radnji u istrazi ubistva Jovanovića, pa je njihovo prikrivanje doprinijelo je da svi izvršioci i nalogodavac ovog teškog ubistva do danas ne budu otkriveni... Navedene okolnosti ukazuju da bi se daljim boravkom na slobodi prijavljeni mogao dati u bjekstvo i postati nedostupan pravosudnim organima, kao i da će boravkom na slobodi i korišćenjem službenog položaja uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i da će ometati postupak takođe korišćenjem službenog položaja i uticanjem na svjedoke”, piše u prijavi.

Nikola Marković je, pozivajući se na Krivični zakonik, podsjetio je tužilaštvo da relativna zastarjelost za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, nastupa 14. septembra i traži da se zbog toga preduzmu hitni koraci.

Nakon prvih rekacija poslije emisije na TV “Vijesti”, ministar pravde je “promijenio ploču”, rekavši da je od Jovićevića tada tražio da se ispitaju navodi Jovanovića koji je tvrdio da je ugrožen.

Tada je rekao i da je, prilikom saslušanja kod istražnog sudije, odgovarao jedino na konkretna pitanja, “i da, koliko se sjeća, nijedno pitanje nije bilo u kontekstu njegovih eventualnih saznanja o ugroženosti Jovanovića”.

Kazao je da je i tada, ali i da i danas stoji na raspolaganju svim državnim organima u vezi sa tim slučajem.

Jasavić: Markoviću dati status svjedoka saradnika

Poslanica Pozitive Crne Gore Azra Jasavić, kazala je da će javnost ubrzo saznati da li je bivši šef tajne službe bio jedan od aktera bezbjednosnog haosa u zemlji ili samo nijemi, nezinteresovani svjedok mnogih zločina, a time i ubistva Jovanovića.

“Prema izjavi koju je Marković dao u emisiji TV Vijesti 'Načisto', da se zaključiti da se radi o nezainteresovanom svjedoku za otkrivanje ubistva Jovanovića, što je za visokog dužnosnika ove zemlje sa stanovišta povjerenja koje mu je ukazano kao načelniku Službe državne bezbijednosti, neoprostivo”, ocijenila je ona.

Jasavić je konstatovala da će javnost, kroz tužilačku istragu i sudski postupak, saznati i da li je vladajuća klasa pokušala prebaciti svu krivicu na saizvršioca ubistva Jovanovića “da bi zaštitila svog nezamjenjivog jataka, koga nije smjela ni po koju cijenu isporučiti pravdi”.

“Istinit iskaz Duška Markovića pred nadležnim tužiocem može otkriti organizatore, izvršioce i pomagače ubistva Duška Jovanovića. U cilju otkrivanja istine o ovom nerasvijetljenom ubistvu, najcjelishodnije je da nadležni organi Markoviću obezbijede status svjedoka saradnika. To je najlakši i najbrži put za utvrđivanje pune istine o ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista 'Dan', a time i postizanje mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24.Zbog toga pozivamo tužilaštvo da što hitnije postupi po krivičnoj prijavi Nikole Markovića, posebno zbog činjenice da relativna zastarjelost za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela za koje je prijavljen Marković, nastupa 14. 09. 2014”, saopštila je Jasavić.

Milošević: Marković bi rekao da je nešto znao

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, kazao je juče “Vijestima” da je siguran da bi potpredsjednik Vlade rekao sve o organizaciji ubistva urednika “Dana”, da je nešto znao o tome.

“Ne sumnjam u to da je Duško Marković, u vrijeme dok je bio na čelu Službe državne bezbjednosti, radio svoj posao na odgovoran i profesionalan način”, kazao je Milošević. On je saopštio da vjeruje u institucije sistema i da ima puno povjerenje u Vrhovno državno tužilaštvo da će do kraja ispitati sve nove okolnosti oko događaja koji su prethodili ubistvu Duška Jovanovića.

Medojević: Nema istine dok se vlast ne promijeni

“Dok se ne promijeni vlast u Crnoj Gori, neće doći ni do otkrivanja istine oko političkog ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Zbog toga ne vjerujem da će ispitivanje Duška Markovića pod ovakvim okolnostima dati bilo kakve rezultate”, kazao je juče “Vijestima” poslanik Demokratskog fronta Nebojiša Medojević. On je ocijenio da se do tada ne može očekivati da će Tužilaštvo napraviti neke nove pomake u ovom, ali ni u drugim političkim ubistvima, koja su se dogodila u Crnoj Gori.

“Jovanovića je strijeljala država, a logistički ubistvo su podržale strukture unutar tajne službe. Umjesto da šef tajne službe u to vrijeme učini sve da u to vrijeme zaštiti urednika kritičkog lista, kristalno je jasno da je DB uradio sve da istraga bude obavljena traljavo, da se uklone tragovi sa lica mjesta, te da se istina okrene na drugu stranu.

Kako se vlast od tog vremena nije promijenila, za mene je čak i frustrirajuće da čovjek, koji je tada bio šef tajne službe, sada otvara nova poglavlja sa EU. Ne vjerujem da će istraga ili ispitivanje Markovića učiniti nove pomake ka istini, to će sačekati tek novu vlast”, kazao je Medojević.

On smatra da se tek promjenom vlasti u Crnoj Gori može očekivati reforma i u redovima ANB-a, ali i otvaranje arhiva o političkim ubistvima ili mogućnost da neki od agenata možda krenu da “trguju sa novom vlašću”.

“Da li ste čuli da je za posljednjih 20 godina uhapšen neki strani agent, koji je radio protiv interesa države. Nikada, a to je jedan od ključnih poslova tajne službe. Umjesto toga, naši agenti su se bavili kupovinom glasova i poslanika, švercom, kontrolom bogaćenja pojedinaca, stravarnjem tajkuna, kontrolisanjem i diskreditovanjem kritičara vlasti, nekih medija i opozicionara.

Ovo je sistem gdje je DPS organizacija prešla pod krilo organizovanog kriminala. Zbog toga sam ja već pokrenuo inicijativu da se ta partija zabrani kada dođe do promjene vlasti”, naveo je Medojević.

Galerija

Bonus video: