Vilijam Simpson prvi ambasador Hercegnovskog strip festivala

Zbog rada na devetoj sezoni seriji "Igra prijestola" Simpson nije bio u mogućnosti da prisustvuje proglašenju, pa će ambasadorsku povelju primiti na otvaranju festivala u septembru
119 pregleda 1 komentar(a)
Vilijam Simpson, Foto: Hercegnovski strip festival
Vilijam Simpson, Foto: Hercegnovski strip festival
Ažurirano: 09.08.2018. 08:47h

Vilijam Simpson i zvanično je prvi ambasador Hercegnovskog strip festivala u svijetu, saopštili su organizatori. Simpson je jedan od trenutno najpoznatijih svjetskih strip autora, sjajni irski umjetnik, tvorac vizuelnog stila najpopularnije TV serije na svijetu, Igra prijestola (Game of Thrones),

„Udurženje ljubitelja stripa HSF, zbog ogromnog doprinosa popularizaciji naše manifestacije u svijetu i nesebičnog doprinosa napretku festivala, jednoglasnom odlukom Skupštine udruženja donijelo je odluku da se uvede ova titula i da se ponudi Vilu da on bude prvi titular. Sa neizmjernim zadovoljstvom i ponosom konstatujemo da je poznati umjetnik odmah i sa oduševljenjem prihvatio da bude naš ambasador u svijetu uz konstataciju da ćemo ga razmaziti količinom časti koju mu ukazujemo“, objavili su iz HSF-a na koktelu priređenom u Gradskoj kafani povodom proglašenja Vilijama Simpsona za prvog ambasadora HSF-a.

Zbog rada na devetoj sezoni seriji "Igra prijestola" Simpson nije bio u mogućnosti da prisustvuje proglašenju, pa će ambasadorsku povelju primiti na otvaranju ovogodišnjeg, dvanesetog izdanja Hercegnovskog strip festivala koji će se održati od 7. do 12. septembra.

“Simpson se tako priključuje listi specijalnih, ranije najavljenih gostiju, pa popis svetskih zvijezda stripa koji su potvrdili svoj dolazak na 12. HSF izgleda ovako: Fernando Dagnino, Juanan Ramirez, Giada Perissinotto, Chris Thompson, Walter Venturi, Joevito Nuccio, Dan Verlinden, Mirko Čolak, Davide de Cubelis, Alessandro Patrovicchio, Lorenzo Pastrovicchio, Jovan Ukropina, Robert Solanović, William Simpson .Pored 14 specijalnih gostiju, na ovogodišnji HSF iz regiona stižu u Herceg Novi: Milorad Vicanović Maza, Fran Strukan, Valentina Briški, Vladimir Laci Krstić, Iztok Sitar, Tihomir Tico Tikulin, Filip Andronik, Enis Čišić, Aleksa Gajić, Stevan Subić, Luka Cakić, Vladimir Vešović, Bora Grbić, Dragana Kuprešanin, Milica Mastelica, Rajko Čučak, Stefan Katanić”, saopštio je Jovan Subotić iz HSF.

Svečano otvaranje Festivala biće na trgu Belavista I koncertom bokeljskog hip-hop benda Who See, na tvrđavi Forte mare.

Tokom šest dana festivala posjetioci će imati priliku da gledaju uživo crtanje svjetskih majstora stripa, da dobiju i svoj primjerak crteža sa posvetom, ali i da prisustvuju strip radionicima, berzi stripa, školi crtanja, promocijama najnovijih izdanja, predavanjima, predstavljanjima gostojućih festivala.

“Nastavićemo saradnja sa osnonvim školama, praksu započetu na prethodnom izdanju HSF-a u okviru koje će gostojući umjetnici-pedagozi održati po čas crtanja u hercegnovskim obrazovnim ustanovama. Radovi koji budu nastali tokom tih časova biće potom izloženi u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović. Biće organizovane HSF žurke, krstarenje zalivom i posjetu Luštici”, najavili su organizatori.

Koncertom noise-pop sastava Artan Lili koji će nastupiti na Peoples Beach baru biće završen 12 HSF. Svi programi na HSF-u su besplatni za posjetioce, uključujići I koncerte Who see i Artan Lili.

Bonus video: