Mile Šuković osuđen na kaznu uslovnog zatvora

Prijetnje su uslijedile pošto je u “Monitoru” objavljen tekst “Ide Mile DPS prugom”
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 16:19h

Sudija kolašinskog Osnovnog suda Arsen Popović, osudio je predsjednika Skupštine Opštine Mila Šukovića kaznom od 60 dana zatvora, uslovno na godinu, zbog prijetnji upućenih novinarki nedjeljnika „Monitor“ Mileni Perović Korać.

Osnovni državni tužilac po službenoj dužnosti podnio je optužni akt, nakon što je Šuković u telefonskom razgovoru prijetio novinarki.

Prijetnje su uslijedile pošto je u “Monitoru” objavljen tekst “Ide Mile DPS prugom”.

Sudija Popović odluku je donio nakon što je završen dokazni postupak, u okviru kojeg su svjedočili, na predlog zamjenice osnovnog državnog tužioca Maje Šćepanović, zamjenik glavnog urednika “Monitora” Veseljko Koprivica, a na predlog optuženog - radnici Opštine Darko Bulatović i Nikola Mulević.

Popović je kazao da je prihvatio svjedočenje Perović Korać, njenog kolege Miodraga Rašovića i Koprivice, iz kojih se, kako je rekao, može zaključiti da je Šuković prijetio autorki teksta.

Perović Korać (lijevo)

Popović je objasnio da nije uzeo u obzir svjedočenja Mulevića i Bulatovića, jer su zaposleni u Opštini i “stekao se utisak da su usmjeravani u vezi sa načinom kako će svjedočiti”.

Iskazi Mulevića I Bulatovića su se razlikovali u nekoliko detalja. Iako su obojica tvrdili da su bili prisutni dok je predsjednik SO razgovarao sa “nekim u redakciji Monitora”, jedan je kazao da se sve to dešavalo u kancelariji ispred kabineta, a drugi da je Šuković razgovarao u svom kabinetu.

Ni jedan od tih svjedoka nije mogao da kaže u koliko je sati 5. juna vođen telefonski razgovor, ni koliko je trajao.

Obojica su se, međutim, “sjetili” da Šuković nije psovao ni prijetio novinarki.

“Ni jednog trenutka Šuković niti je vrijeđeo niti prijetio. Pitao je samo tog sa kim je razgovarao - Kakva je ovo način da pište , a ne pozovete da me pitate da li je što od ovoga tačno. Tražio je glavnog urednika”, kazao je Bulatović.

Slično je svjedočio i Mulević.

Koprivica je rekao da je bio na dva metra od Rašovića, dok je razgovarao sa Šukovićem.

“Nijesam tokom razgovora, koji je trajao pet- šest minuta, znao s kim Rašović razgovara, ali sam čuo da je prvo kazao 'Da li vi to vrijeđate', a zatim i 'Da li Vi to prijetite'. Rašović mi je kasnije kazao da je zvao Šuković i da je kazao - 'da je bolje da mu se novinaraka Perović Korać javi, da joj ne bi slomio nos'”, rekao je svjedočeći zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Monitora”.

U završnoj riječi, predsjednik kolašinske SO ponovio da se ne osjeća krivim i da nije kriv. Tvrdio je da ni na koji način nije ugrozio sigurnost novinarke.

Šuković je, kao i na prethodnom ročištu, suđenje okarakterisao kao - organizovani politički napad na njega.

“Optužni predlog protiv mene je organizovan u jednoj političkoj partiji. U taj organizovani napad uključeno je i tužilaštvo i zbog toga predlažem da se odbaci kao neosnovan. Nijesam ni na koji način ugrozio sigurnost novinarke, nijesam razgovarao s njom, nijesam je nazavo ološem , šupljoglavom, zulumćarkom, profesionalnom falsifikatorkom”, rekao je Šuković, prije nego što ga je sudija Popović prekinuo i upozorio.

Presuda da bude opomena svim javnim funkcionerima

Novinarka “Monitora” Milena Perović Korać, nakon suđenja kazala da je zadovoljna odlukom kolašinskog Osnovnog suda.

Prema njenim riječima, presuda Šukoviću trebalo bi da bude opomena svim javnim funkcionerima.

“U atmosferi sve učestalijih napada na novinare, važno je sankcionisati ovakve postupke. Neka to bude opomena svim javnim funkcionerima. Rašović i ja smo iz tog razaloga policiji i prijavili Šukovića”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: