Potvrđena presuda braći Stanković za šverc goriva

Prema optužnici, u periodu od jula do oktobra 2003, braća Stanković i Dragana Pavićević, preko bankarsko-finansijskog poslovanja prikrili su način pribavljanja novca
201 pregleda 0 komentar(a)
cistijerna, Foto: Shutterstock
cistijerna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2014. 16:41h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu braći Aleksandaru i Olegu Stankoviću, osuđenima zbog pranja novca stečenim prodajom 17 cistijerni goriva na sivom tržištu polovinom 2003. godine, falsifikovanja isprave i nedozvoljene trgovine.

Zbog pranja novca prodajom goriva, falsifikovanja isprave i nedozvoljene trgovine Aleksandar M. Stanković osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora, dok su za pranje novca i falisifikovanje isprave Oleg M. Stanković i Dragana R. Pavićević osuđeni na po sedam mjeseci zatvora.

Vozači cistijerni Dražen S. Klikovac iz Podgorice i Sead M. Kurtović iz Ulcinja, osuđeni su na četiri, odnosno na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljene trgovine pomaganjem.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izrekla je sutkinja pojedinac Valentina Pavličić, koja je ovaj predmet zadužila 17. oktobra 2012. godine. Predmet je u fiokama suda stajao nezavršen od 2005, kada je podignuta optužnica, promijenivši od tada četiri krivična vijeća.

Prema optužnici, u periodu od jula do oktobra 2003, braća Stanković i Dragana Pavićević, preko bankarsko-finansijskog poslovanja prikrili su način pribavljanja novca.

Aleksandar Stanković je napravio fiktivnu dokumentaciju nepostojećeg preduzeća „Maneks petrol“ iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, a čiji je navodni vlasnik i osnivač Stjepan Ivanković. Nakon toga su na osnovu falsifikovanog rješenja tog preduzeća kod CKB otvorili su nerezidentni račun. Navodno je Ivanković dao ovlašćenje braću Stanković i Draganu Pavićević da mogu raspolagati novcem sa računa.

Takvu falsifikovanu dokumentaciju, predali su šefu odjeljenja platnog prometa sa inostranstvom u CKB-u u Podgorici, a zatim je Aleksandar Stanković za nepostojeće preduzeće „Maneks petrol“, od jula do oktobra 2003. godine nabavljao gorivo od preduzeća „Jugopetrol“ iz Kotora u vrijednosti većoj od 121.712 eura, odnosno ukupno 17 cistijerni goriva za prodaju na takozvanom „sivom tržištu“.

Prema pratećoj carinskoj dokumentaciji, gorivo je trebalo da izađe preko crnogorskog graničnog prelaza Ilino brdo u BiH, ali je prodavano na sivom tržištu Crne Gore. Optuženi su angažovali vozače Klikovca i Kurtovića, koji su cistijerne sa gorivom zadržavali na teritoriji Crne Gore, a sve po dogovoru sa Aleksandrom Stankovićem. Braća Stanković i Dragana Pavićević izbjegli su da plate obaveze državnom budžetu i na osnovu carinskih dažbina, obračuna akciza i PDV-a i pribavili korist u iznosu od 215.321,56 eura.

Sudija je kazala da je nesumnjivo utvrđeno da je nepostojeće preduzeće Maneks patrol, kao i da lična karta izdata na ime Stepana Ivankovića kao vlasnika, nije postojao pod tim brojem.

“Sud nije prihvatio navod optužnice da je Aleksandar Stanković napravio falsifikovanu dokumentaciju na ime preduzeća Maneks petrol, već da je nabavio. Gorivo nije moglo da bude upućeno u BiH preduzeću Mankes petrol, jer ono ne postoji, što je utvrđeno iz dopisa Županijskog suda u Širokom brijegu, da nije registrovan pod matičnim brojem, već da je pod tim brojem upisano preduzeće “Savić auto” iz Ljubuškog. Da se radi o pranju novca sud je utvrdio da novac potiče od prodaje goriva”, rekla je sudija u obrazloženju presude.

Usljed nedostatka dokaza, svi policajci oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo zloupotrebu službenog položaja i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Bonus video: