Nikšićanin optužio policiju da ga je tukla bez razloga

Dalibor Pavićević (32) je u prijavi napisao da su ga inspektori, satima malterteirali, tukli, prislanjali mu pištolj na čelo i tražili da prizna razbojništva koja, kako tvrdi, nije počinio
406 pregleda 38 komentar(a)
Dalibor Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Dalibor Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.01.2014. 20:36h

Nikšićanin Dalibor Pavićević (32) tvrdi da su ga prije mjesec, šest inspektora Centra bezbjednosti Nikšić, satima tukli, zlostavljali i polomili mu tri rebra i prst na ruci.

Zbog toga je Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, podnio krivičnu prijavu protiv inspektora Vladana Delića i nekoliko inspektora čija mu imena nisu poznata.

Pavićević je u prijavi podnijetoj tužilaštvu, a koju je dostavio i “Vijestima”, napisao da su ga inspektori, na čelu sa Delićem, 1. decembra 2013. godine uhapsili, a zatim satima malterteirali, tukli, prislanjali mu pištolj na čelo i tražili od njega da prizna razbojništva koja, kako tvrdi, nije počinio.

"Najviše me udarao Delić i neki mlađi inspektor čije prezime počinje na slovo M. Udarali su me pesnicama, nogama, šakama u predjelu glave"

"Pitao me gdje sam i rekao mi da dođem u policiju da dam neku izjavu. Rekao sam mu da ću se javiti čim dođem u Nikšić. Malo nakon toga zvao me otac i pitao gdje sam, jer još čekaju ispred kuće", ispričao je Pavićević.

On tvrdi da je tada rekao ocu da želi da ga on odveze u stanicu, i nastavio put ka kući.

"Prišao sam sa zadnje strane kuće, a onda mi je neko prislonio pištolj uz čelo i rekao 'policija, stani, ne mrdaj'. U tom momentu primjetio sam da su iz mraka iskočila još dva tri policajca,navukli su mi kapuljaču i počeli da me udaraju po glavi i tijelu”, ispričao je on.

Dodaje da su ga nakon nekoliko udaraca “ubacili” u službeni automobil, tukli do stanice policije, i da je pravu golgotu peživio u službenim prostorijama.

”Delić je vikao i tražio od mene da kažem gdje sam sakrio pištolj. I ostalih pet - šest službenika policije tražili su od mene da priznam gdje je pištolj, jer 'neću izdržati batine koje mi slijede'. Rekli su mi da sam uletio u neku prodavnicu u Kličevu i pucao i da to priznam, kao i da priznam još četiri razbojništva u neke kladionice i 'Roda' markete. Ništa od toga nisam uradio i nisam htio da priznam”, kazao je on.

Tvrdi da su ga nakon toga tukli i maltretirali šest sati.

"Najviše me udarao Delić i neki mlađi inspektor čije prezime počinje na slovo M. Udarali su me pesnicama, nogama, šakama u predjelu glave. Padao sam u nesvijest, trijeznili su me, pa ponovo nastavljali. Prijetili su da će me, ako ne priznam, odvesti kod Slanog jezera i da ću tek tada vidjeti šta je mučenje”, priča Pavićević.

Dodao je da su ga inspektori vodili na prepoznavanje, da mu je uzeta parafinska rukavica, kao i da je tražio da ga poligrafski ispitaju.

"Moja porodica može potvrditi kako su me odveli, na koji način, kao i kakav sam došao kući. Unakažen. Ujutro sam pošao kod ljekara, koji nije konstatovao povrede"

Pavićević je ispričao da ga je nakon golgote koju je preživio u CB Nikšić, službenik Vujović odvezao kolima do kuće i da je i uz put nastavio da ga ubjeđuje da slučaj ne prijavljuje.

"Moja porodica može potvrditi kako su me odveli, na koji način, kao i kakav sam došao kući. Unakažen. Ujutro sam pošao kod ljekara, koji nije konstatovao povrede... Imao sam nesnosne bolove, posle par dana bolova odveli su me kod ljekara u Danilovgrad, gdje je rentgenskim snimkom konstatovan prelom VI, VII i VIII rebra i prelom prsta na ruci", kazao je on.

Pavićević je rekao da "policija sada mora da se vadi".

"Ne bih išao ovoliko daleko da sam grešan za to što oni kažu makar jedan odsto... Jesam ranije osuđivan zbog tuče, ali nisam počinio ta razbojništva. To što su mi napravili, u životu to nisam doživio", kazao je.

Na Pavićevićevoj jakni pronađene barutne čestice

Iz Uprave policije negirali su Pavićevićevićeve optužbe, ističući da je sam došao u zgradu CB Nikšić i da ga tamo niko nije maltretirao.

U odgovorima piše da je Pavićeviću poziv uručen 1. decembra, kada su inspektori radili na rasvjetljavanja razbojništva, počinjenog istog dana u STR 'Soldatović' u Nikšiću, tokom kojeg je razbojnik pucao iz vatrenog oružja u pravcu lica koje je pokušalo da ga spriječi u razbojništvu.

Iz Uprave policije su naveli da su bezbjednosne kamere, koje se nalaze na parking prostoru i u hodnicima u CB Nikšić, zabilježile dolazak Pavićevića u policijske prostorije i njegov nesmetan odlazak iz CB-a

Dodaje se da službenici nikšićke policije negiraju da su prema Pavićeviću prilikom uzimanja izjave i sprovođenja policijskh mjera i radnji primijenili bilo kakvu vrstu sile ili prijetnje.

"Prije nego što je napustio prostorije CB-a, od D.P. je oduzeta jakna, koja je potom upućena u Forenzički centar radi vještačenja. Sa izjavom D.P. je upoznat Osnovni državni tužilac u Nikšiću. Vještačenje u Forenzičkom centru je pokazalo da na jakni D.P. postoje čestice koje su nastale kao posljedica opaljenja metka iz vatrenog oružja. Nadležni tužilac je upoznat i sa navedenim nalazom Forenzičkog centra", saopštili su iz UP.

Oni ističu da su bezbjednosne kamere, koje se nalaze na parking prostoru i u hodnicima u CB Nikšić, zabilježile dolazak Pavićevića u policijske prostorije i njegov nesmetan odlazak iz CB-a.

"Vijestima" nije odgovoreno na pitanje da li su prostorije, u kojima se u CB Nikšić saslušavaju osumnjičeni ili uzimaju izjave od građana, pokrivene video nadzorom

"Vijestima" nije zvanično odgovoreno na pitanje da li su prostorije, u kojima se u CB Nikšić saslušavaju osumnjičeni ili uzimaju izjave od građana, pokrivene video nadzorom.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” od Pavićevića je izjava uzeta u prostoriji koja nije pokrivena video nadzorom.

Bonus video: